Založ si blog

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša.  Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa a svoj meč zakopal.

Povrávalo sa, že v časoch pred II. svetovou vojnou sa pri archeologickom  výskume v Žiline Bánovciach, v lokalite Dúbrava Kalinové našiel vzácny železný meč s pozlátenou  rúčkou, vykladanou drahými kameňmi. Svedectvo o tom bolo od viac ako 80-ročného učiteľa dejepisu. Ako 19 ročný študent sa ako brigádnik zúčastnil na archeologickom  výskume. Archeológovia  tu odkryli mohyly s troma pohrebiskami. Vzácne nálezy z  mohýl sú dnes vystavené na hrade Strečno. Meč s pozlátenou rúčkou, vykladanou drahými kameňmi  medzi nimi nie je. Je teda dosť možné, že meč, ktorý spomínal, odniesli so sebou ustupujúci Nemci. Možno sa  dnes nachádza v súkromných zbierkach.

 

Nález Bánovských mohýl zaradili archeológovia na začiatok desiateho storočia, do rokov 900 až 910. V roku 906 sa odohráva pamätná bitka pri Bratislave, od ktorej sa datuje pád Veľkej Moravy. Podľa oficiálnej mienky v nej padli Svätoplukovi synovia Mojmír II. a Svätopluk II. Podľa inej verzie, si Mojmír II. po bitke pri Bratislave hľadal útočisko niekde na severe Veľkej Moravy. O Veľkej Morave sa potom už takmer nepíše,. Podľa všetkého však existuje ďalej, aj keď v okyptenej podobe a má aj svojho panovníka, Mojmíra II., Svätoplukovho syna. Bol to panovník na úteku. S najväčšou pravdepodobnosťou sa mohol usídliť v Žilinskej kotline. Tu vládol totiž pravdepodobne jeho prastrýko. Jeho existenciu potvrdzuje kronika Gesta Ungarikum. Mohlo by sa  jednať o ,,pohanské knieža“ , o ktorom písal aj arcibiskup Metod. Je  najpravdepodobnejšie, že sa posledný vládca Veľkej Moravy utiahol práve k nemu. V tom prípade by muselo existovať aj hradisko, kde Mojmír II. žil. Mohyly v katastri prímestskej štvrte Bánovej patrili k najväčším v rámci Slovenska. O tom, kto tu skutočne ležal, by nám možno viac prezradil stratený meč. Takýto vzácny meč, s pozláteným kovaním a rúčkou zdobenou drahokamami, nemohl mať len obyčajný knieža. Musel to byť niekto z panovníckeho rodu, niekto, pre koho bol symbolom jeho moci. Preto je pravdepodobné, že to mohol byť meč Mojmíra II., symbol niekdajšej Svätoplukovej moci. Zbraň, ktorá by pre slovanské kmene znamenala asi to isté čo pre Anglicko legendárny meč kráľa Artuša.

 

Na Slovensku sa však našiel iný zaujímavý meč. V 50. rokov minulého storočia tu objavili najpozoruhodnejší archeologický nález vo východnej časti Karpatskej kotliny, ktorý vyvolal veľký rozruch a záujem. Prof. Budinský-Krička tu objavil pozoruhodný archeologický nález. Pod mohylou sa našiel jeden z najbohatších hrobov. Bol vydlabaný z jedného kmeňa stromu a bol tu pochovaný možno veľmož, knieža, mocnár, ale určite vysoko postavený muž  Našiel sa tu aj tzv. zemplínsky meč zdobený zlatými fóliami. Maďarský archeológ Fettich. bol presvedčený, že na Zemplíne sa podaril „senzačný objav európskeho významu“.  Veľmož pochovaný na vrchu Szélmalomdomb by mal byť praotec arpádovského rodu Álmoš, otec Arpáda, zakladateľa maďarského kráľovského rodu. A tak k historickému viedenskému meču pribudol aj zemplínsky.Zbraň z Viedne bola považovaná za dedičný, mocenský symbol vznešeného arpádovského rodu. Hypotéza o zemplínskom meči však nebola u väčšiny maďarských odborníkov prijatá. A tak zostáva záhadou koho hrob sa na Zemplíne našiel.

.

 

Zdroje:

 

http://korzar.sme.sk/c/4562582/zemny-hrad-uprostred-mociarov-este-nevydal-vsetky-svedectva.html

https://pospolitost.wordpress.com/2008/01/20/stratilo-slovensko-svoj-excalibur/

http://rozpravkarka2.blog.pravda.sk/2010/03/15/stratilo-slovensko-svoj-excalibur/

 

http://korzar.sme.sk/c/4562582/zemny-hrad-uprostred-mociarov-este-nevydal-vsetky-svedectva.html

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Záhady na Slovensku – Barónka Žofia Bošňáková

14.03.2023

V roku 1689 dal Strečniansky hrad preskúmať jeho nový majiteľ Ján Jakub Löwenburg. Podnetom k tomu boli chýry o poklade ukrytom na hrade. V ruinách rozpadajúceho sa hradu nenašli žiaden poklad. Ale v krypte pod poškodenou kaplnkou medzi asi päťdesiatimi rakvami a telami zosnulých objavili rakvu s neporušeným telom barónky Žofie Bošňákovej. Napriek tomu, [...]

handlová, fico, atentát

Vyšetrovanie atentátu na Fica: Aký je posun? Prvé závery by mohli byť známe koncom leta, Cintulu posudzujú psychiatri

21.06.2024 07:00

Po embargu na informovanie prestali o prípade podrobne hovoriť aj ministri. Opozícia však kritizuje úniky či tvrdenia o jasnom motíve napriek tomu, že závery vyšetrovania ešte nepoznáme.

malvér, vírus, malware, malver, antivirus, trojsky kon, pocitac,

USA zakazujú ruskej firme Kaspersky Lab predaj antivírusového softvéru

21.06.2024 06:27

Ministerstvo obchodu svoje rozhodnutie odôvodnilo obavami o národnú bezpečnosť.

Kalifornia streľba usa

Počas sviatku pripomínajúceho koniec otroctva v USA bolo postrelených 15 ľudí

21.06.2024 06:20

Násilie vypuklo večer pri jazere Merritt počas akcie, na ktorej sa zúčastnilo až 5000 ľudí a ktorá bola inak pokojná,