Založ si blog

Poklady zo Žiaru nad Hronom

 

V októbri 1956 si obyvatelia uličky pri mäsiarstve upravovali vstup do „heraklitových“ domov, ktoré tu postavili narýchlo po bombardovaní Sv. Kríža. Jedná sa o uličku na sídlisko Hviezdoslavova. Pri kopaní zeme si v 40 cm hĺbke a 1 meter pred vstupnými dverami dvermi  do bytu, vykopal plechovú krabičku od konzervy. Tu našli dvoje vreckových zlatých hodiniek, 3 zlaté prstene, jeden úlomok v podobe prsteňa a 4 zlaté retiazky rôznych veľkostí. Pri ďalšej úprave terénu bola spozorovaná zo zeme trčiaca handra. Pri tejto handre boli nájdené už uvedené zlaté šperky. Keď handru vykopali, začali sa z nej sypať lesknúce sa zlaté mince.  Bolo to celkom 230 kusov asi z 22-karátového zlata  z roku 1915 s hlavou cisára Františka Jozefa I.

Nálezcovia, odovzdali vykopaný poklad na polícii v Žiari nad Hronom. Jeden z pamätníkov spomínal, len že keď spočítavali mince na polícii, nevedeli sa dopočítať konečného výsledku. Mincí bolo vraj pri každom počítaní menej, tak to nakoniec nechali tak.

Robotník v Žiari nad Hronom pri výkopových prácach v novembri v roku 2013 narazil na  balík  falošných peňazí. V niekoľkých vreciach, ktoré vykopal, malo byť až 50 tisíc dvojeurových mincí. Nepravé dvojeurovky sa v obehu objavili aj koncom roka 2012. Od pravých sa odlišovali tým, že už pri menšom náraze sa rozlomili na dve časti.

 

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.