Založ si blog

Poklady z Hlohovca

 

V roku 1995 pri oprave domu na Svätopeterskej ulici objavili v hĺbke asi 30 cm veľký hlinený drôtom opletený hrniec plný mincí. V džbáne bolo viac ako 1516 kusov medených grajciarov z čias vlády Františka II. Ukrytý bol do zeme medzi rokmi 1803 až 1809. Tento depot je najväčším nálezom 3- a 6- grajciarových mincí Františka II. z územia Slovenska a jedným z najväčších nájdených na území strednej Európy. Ich ukrytie zrejme súvisí s vojenskými udalosťami tej doby – vojnou medzi Napoleonom I. a Františkom II. Keďže celková hodnota týchto mincí bola značne vysoká (150-160 zlatých konvenčnej meny), zdá sa pravdepodobné, že tieto mince mohli byť majetkom nejakého bohatšieho občana alebo mohli tvoriť súčasť nejakej vojenskej pokladnice z tej doby.

V roku  1981 sa pri výskume Michalskej ulici podarilo v jednom objekte, pravdepodobne v studni, nájsť 50 uhorských mincí z obdobia Žigmunda Luxemburského. Pri minciach sa našli aj zvyšky textilu, pravdepodobne pláteného vrecka. Čas uloženia peňazí možno stanoviť medzi rokmi 1390-1427 alebo krátko po tomto termíne. Vzhľadom na malú finančnú hotovosť odborníci predpokladajú, že mešec s peniazmi mohol do vody spadnúť náhodne. Je to jeden z mála známych nálezov mincí Márie a Žigmunda Luxemburského, Ukazuje, že ešte v časoch Žigmunda obiehali mince jeho predchodkyne – kráľovnej Márie, Prostredníctvom nálezu vieme, aké druhy peňazí obiehali medzi širokými vrstvami vtedajšieho obyvateľstva.

V roku 1943 sa robila na Jaskej hore nová cesta z Hlohovca do Bojničiek. Pod  najvyšším vrcholom na Šianci, asi jeden kilometer nad mestom, robotníci až dva poklady.

V glazovanom 21 cm vysokom džbáne sa nachádzalo 3446 drobných strieborných mincí. Najstaršie poľské polgroše Vladislava II. boli z roku 1400. Najmladšie uhorské denáre Mateja II. a Gabriela Bethlena pochádzali z rokov 1620 a 1621. Slovenskému národnému múzeu sa podarilo od nálezcov získať tri štvrtiny pokladu.

Z druhého nálezu sa zachránilo len 27 väčšinou poľských strieborných mincí z rokov 1547 až 1596. Presný počet sa však nedal určiť, pretože zvyšok pokladu si robotníci rozdelili.

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.