Založ si blog

Záhady na Slovensku – neďaleko Košíc . ..

Na Slovensku máme viacero záhadných oblastí, nie len slovenský „bermudský trojuholník“ v Tribeči, známy z knihy a filmu Trhlina od autora Jozefa Kariku. Príbehov o stretnutí s duchom, či inými mystickými bytosťami je neúrekom. Zaujímavou oblasťou je územie neďaleko Košíc, presnejšie lesy neďaleko vodnej nádrže Bukovec a obcí Hýľov, Nižný Klátov.

              Členovia Literárnej spoločnosti Pravé orechové zozbierali tajuplné príbehy medzi obyvateľmi dedín Myslava, Nižný Klátov, Hýľov a Zlatá Idka. Autori ich uverejnili v knihe nazvanej Prízraky na Zlatej ceste. Obsahuje dvadsať kratších poviedok s nadprirodzenými bytosťami alebo javmi. A hoci môžeme polemizovať o ich pravdivosti, faktom je, že nie sú fikciou autorov. Pochádzajú od domácich obyvateľov a viaceré sa stali za prítomnosti svedkov.

Neďaleko Hýľova sa kedysi nachádzal Pohanský háj – posvätný háj vysadený z hrabov. Dedinčania však tento háj vyrúbali. Najstarší z dediny sa tejto skutočnosti veľmi obávali. Posledný strom posvätného hája vyrúbal akýsi Jano, čím na seba uvalil kliatbu. V nasledujúcom čase spozorovali viacerí dedinčania prízrak smrti – vysokú postavu v bielom. V jej prítomnosti bolo nejedno zviera nepokojné. A to sa stalo osudným aj Janovi. Počas jazdy na svadbu kamaráta sa kone v záprahu splašili po tom, čo sa prízrak zjavil neďaleko voza. Po náraze do zábradlia na moste postavenom z posvätného hrabu trafila zakliateho Jana do hlavy klada a zabila ho.

               Vysoký prízrak smrti v bielom sa zjavil sa malej Margitke.  V jeho prítomnosti utíchol celý les. Margitina babka prízrak nevidela a zmizol z dohľadu aj malej dievčine. Po dni na silnom slnku pocítila smäd a vydala sa k jazierku po vodu. Opäť však utíchlo celé okolie a Margitino telo na hladine vody objavila babička o pár hodín neskôr.

V Nižnom Klátove bolo ako čarovné alebo zakliate  označované miesto s názvom Krížne cesty. V jednom príbehu sa práve tu stratil Lukáš. Okolie poznal ako svoju dlaň. Keď mal neutíchajúci pocit, že ho niekto sledoval, otočil hlavou a odrazu sa nachádzal úplne inde. Našťastie sa mu podarilo vrátiť domov. Podobná príhoda sa mu stala aj neskôr. Pocit, ako by ho niekto sledoval, pripísal svojmu zosnulému otcovi. Duch otca mu tentoraz pomohol a zabránil ďalšiemu zablúdeniu. Krížne cesty sú spomenuté aj v iných príbehoch. Mnohí tu videli tancujúce bosorky, prízrak alebo tu zablúdili.

Medzi Hýľovčanmi kolovala legenda o horiacom mužovi, ktorý sa preháňal po údolí. Väčšina ľudí tomuto neverila a robila si z každého, kto tvrdil opak posmešky. Práve preto sa bála priznať aj Marta. Keď sa vracala z Nižného Klátova od kamarátky, jej pozornosť upútalo svetlo v diaľke. Ako sa k nej priblížilo, údolím sa ozval ohlušujúci rev. Zdrojom svetla a hluku boli plamene šľahajúce z neznámeho. Prebehol popri nej do doliny a s rachotom podobným výbuchu po ňom zľahla zem. Marta sa nechcela nikomu zdôveriť o prežitých udalostiach pre strach zo žartov z jej nepríjemného zážitku. Až keď zistila, že viacerí dedinčania videli to isté, čo ona, prezradila, čoho bola svedkom.

 

V auguste 2014 bolo zverejnené na YouTube video s názvom Lesný duch – Bukovec:  https://www.youtube.com/watch?v=DY65Ms__Lp8&feature=youtu.be

Obsahom je rozprávanie o stretnutí s duchom v hlbinách košických lesov. Podľa pána má v lesoch strašiť neviditeľný duch s chôdzou podobnou obrovi. Jeho prítomnosť vedia vycítiť aj zvieratá. Oplýva schopnosťami ako zahasenie ohňa či zahatanie cesty. Vydáva tiež zvuk podobný syčaniu.

             Početnosť záhadných úkazov v týchto lokalitách je minimálne zaujímavý. Veľa z nich má viac než jedného svedka, čo môže znížiť pravdepodobnosť výmyslu.

 

 

Zdroje:

https://refresher.sk/44431-Lesny-duch-hlasy-nemtvych-bosorky-plamenny-muz-a-prizrak-smrti-Strasi-v-okoli-Kosic

http://www.praveorechove.com/news1.inc.php?subject=%3A%3A%20Kr%E1tke%20pr%EDbehy%20%3A%3A

http://leabrunovsky.tk/author/stiahnut-knihy-od-autora-slavomir-szabo/?page=2

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.