Založ si blog

Záhady na Slovensku – dýky a meče

 

Najznámejší nalez  z pravekej lokality v obci Gánovce je časť lebky neandertálca vyplnený travertínom. Ale nebol to jediný zaujímavý nález. Unikátna zrubová kultová studňa odkrytá v r. 1956 obsahovala zvyšky pyraunov (prenosné piecky), zlatú špirálku, nádoby a šperky. Najvýznamnejším nálezom však bola železná časť dýky, ktorej čepeľ sa nezachovala. Železná rúčka dýky / v poslednom čase sa interpretuje aj ako železný kosák / patrí k najstarším nálezom tohto kovu v Európe. Výsledky analýzy datujú drevenú výdrevu studne do roku cca 1465 pred Kr. Železo z ktorého bola vyrobená bolo získané metalurgickou činnosťou, nešlo o spracovanie meteoritického železa. Dýka vedcom doslova „vyrazila dych“. Nález by mal patriť do európskej epochy až o 500 rokov mladšej. Doba kamenná v Európe len doznievala a doba bronzová sa len vynárala na obzore dejín. Ako to dokázala analýza, dýka bola vyrobená na Blízkom východe, v Chetitskej ríši.  Ako, prečo a vďaka komu sa dostala z miest vzdialených vzdušnou čiarou viac ako 2 000 km , ostáva záhadou. Treba mať na pamäti, že ten kto vlastnil takú vzácnosť ako bola kovová dýka v čase keď metalurgia v Európe bola neznáma, musel byť mimoriadne bohatý. Bohatstvo v tých časoch znamenalo však aj  moc, tak ako i dnes.

Gánovská dýka nie je iba osamelou lastovičkou dokazujúcou prenikanie kultúrnych vplyvov z tak vzdialených krajín. V 80.-tych rokoch 20. storočia sa vykonal archeologický výskum pri Marianke na Baranej lúke, ako sa tiež nazýva časť vrchu Bazgovič.  Z nálezov bol zaujímavý nález železného nožíka z obdobia 1200 až 1000 rokov pred naším letopočtom, ktorý je druhý najstarší v strednej Európe – po náleze dýky v Gánovciach. Toto svedčí o vyspelej kultúre a o bohatých kontaktoch na území Slovenska s vyspelými civilizáciami.

V roku 2012 sa v tzv. Novom kameňolome pri Marianke našli fragmenty meča, ktorý sa vymyká zo známych nálezov. Hradisko valtickej kultúry, mladšej doby bronzovej, postavili však v inej dobe, než z akej pochádza fragment meča. Nejde o žiadny povestný Excalibur, či meč podobnej nadhodnoty. Účel jeho použitia a ako sa zdá aj pôvod sú záhadou. Na čepeli sa nezistili žiadne otvory na upevnenie nitov, ani iné stopy po kovotepeckých úpravách, čo by ju umožňovalo definovať ako nehotový produkt – polotovar určený na ďalšie spracovanie. Vylúčiť ale nemožno ani jeho symbolický, kultový význam, bez možnosti prisúdenia praktickej funkcie. Datovanie čepele nie je jednoduché. Snáď patrí do počiatočného stupňa strednej doby bronzovej, 16. – 15. storočí pred n. l. Je zaujímavé, že na Záhorí sa meče z tohto obdobia. doposiaľ nenašli v hroboch alebo na sídliskách. Rovnako nie sú známe ani typy mečov s plne odlievanou rukoväťou. A máme záhadu.

 

Neďaleko hospodárskeho dvora bývalého Zemplínskeho JRD je vyvýšenina, ktorú miestni obyvatelia volajú Szélmalomdomb (Veterný mlyn). V 50. rokov minulého storočia tu objavili najpozoruhodnejší archeologický nález vo východnej časti Karpatskej kotliny, ktorý vyvolal veľký rozruch a záujem. Ide o jeden z najbohatších hrobov s dĺžkou hrobu 21 m, šírkou 18 m. Pod mohylou sa našiel hrob. Knieža, mocnár, veľmož,  určite vysoko postavený muž, pochovaný v hrobe, ktorý bol vydlabaný z jedného kmeňa stromu. Archeológovia s napätím prezerali  nájdený tzv. zemplínsky meč zdobený zlatými fóliami. A tak k historickému viedenskému meču pribudol aj veľmi podobný záhadný zemplínsky.  Zbraň z Viedne bola považovaná za dedičný, mocenský symbol vznešeného arpádovského rodu. Maďarský archeológ Fettich bol presvedčený, že na Zemplíne sa podaril „senzačný objav európskeho významu, veľkolepý a historický dôkaz…“ Fettich spustil „európsku akceleráciu záujmu“ vyhlásením, podľa ktorého spomenutý hrob veľmoža je vzácnym pietnym miestom pre všetkých Maďarov.. Pretože veľmož nie je nikto iný ako praotec arpádovského rodu. Presnejšie, posledné miesto odpočinku Álmoša, otca Arpáda, ktorý stál na prvom stupni zakladateľa maďarského kráľovského rodu. Hypotéza však nebola prijatá u väčšiny maďarských odborníkov. A tak zostáva záhadou koho hrob sa na Zemplíne našiel.

Zdroje:

http://www.geoparkganovce.sk/neandertalec-archeologia_a_historia-nepisana_historia_ganoviec.aspx

http://www.archeologiask.sk/slovenska-archeologia/archeologicka-topografia-slovenska/g.html

http://www.dobrodruh.sk/historia/ganovsky-travertin—praveky-poklad

http://www.historika.sk/dobabronzova.htm

http://www.oskole.sk/?id_cat=8&clanok=16431

http://www.archeologiask.sk/slovenska-archeologia/archeologicka-topografia-slovenska/g.html

http://www.dobrodruh.sk/historia/hradisko-bazgovic-tajomstvo-meca-z-marianky

https://sk.wikipedia.org/wiki/Velatick%C3%A9_hradisko

http://hiking.sk/hk/fo/35425/velaticke_hradisko.html

http://korzar.sme.sk/c/4562582/zemny-hrad-

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.