Založ si blog

Záhady na Slovensku – strašidelné hrady

 

Na Slovensku  máme pomerne veľké množstvo záhadných hradov o ktorých kolujú tajomné príbehy.

 

Oravský hrad

Oravský hrad sa nachádza v obci Oravský Podzámok, ako výrazná dominanta tohto regiónu. Prvá zmienka o ňom je z roku 1267. No okrem dobových príbehov, môžete počuť aj tie súčasné a dosť strašidelné. Jedným z najčastejšie spomínaný je ten o zjavujúcom sa svetle. Tí, čo ho videli tvrdia, že je to akoby sa niekto s lampášom prechádzal chodbami. Vidieť však iba svetielko lampáša. Svetlo sa objavuje v najstaršej časti hradu, kde máva pri prehliadke väčšina návštevníkov ťaživý pocit. Dokonca sa stáva, že je tu nábytok inak premiestnený. S Oravským hradom sa spája aj postava čiernej pani. Tá je vraj stálou obyvateľkou tzv. čiernej kuchyne, žiaľ, verejnosti neprístupnej. No možno ju vidieť prechádzať sa aj po paláci. Okrem nej sa v tejto časti hradu zdržiavajú aj iné tajomné postavy. Na strednom nádvorí so studňou môžete vraj počuť plač a vzdychanie, no musíte tu pobudnúť dlhšie v tichosti. V roku 2008 boli na hrade lovci duchov z Ameriky a potvrdili výskyt paranormálnych javov. Aktivitu sledovali pomocou tepelných prístrojov a zaznamenávali aj zvuk. Cítili aj videli pohybujúce sa tiene, počuli vŕzganie, otváranie dverí. Na strašidelné zážitky nie je hrad skúpy ani cez deň. Mnohí návštevníci majú zmiešané pocity. Raz je im chladno, potom teplo, počujú dupot aj praskanie z miest, kde sa nikto nenachádza a vraj obraz grófa Thurza pri priblížení sa zvláštne pulzuje, akoby v ňom bilo srdce.

 

Hrad Sitno

Zrúcanina hradu Sitno sa nachádza na najvyššom vrchu Štiavnických hôr (1009 m.n.m.) a jeho vznik sa datuje do 13. storočia. Vrch Sitno vytvorila sopka. Jej vrcholec bol pravdepodobne prázdny, čo ho mýticky pripodobňuje k slovenskému Olympu slúžiacemu bohom. Oddávna sú s hradom spájané mnohé legendy, povesti či piesne. Tejto oblasti sa hovorí aj „brána do pekla“. Už Matej Bel tvrdí, že názov Sitno zodpovedá súčasnému slovu peklo. Dokonca vraj podobnosť slov satan a sitno nie sú náhodné. Boli ľudia v minulosti svedkami otvorenia brány do podzemia alebo sa názov viaže k už spomenutej sopečnej činnosti? Časť hradu pravdepodobne slúžila ako pohrebisko, preto sú početné aj strašidelné príbehy. Ak sa rozhodnete v lokalite prespať, bude vám chodiť mráz po chrbte. Pri troche šťastia uvidíte prechádzať sa temné bytosti či započujete štrngot mečov a brnenia ukrytých sitňanských rytierov.

 

Hrad Blatnica

Zrúcanina hradu Blatnica stojí vo výške 685 m.n.m na vápencovom výbežku Veľkej Fatry neďaleko obci Blatnica. Vybudovaný bol v druhej polovici 13. storočia. Podľa legendy hrad postavili a žili v ňom Templári a tí sú sami o sebe opradení tajomstvami. Jedna povesť hovorí, že práve templári do jednej steny zamurovali mnícha so zámkom na ústach. Porušil vraj spovedné tajomstvo, tak nesmel rozprávať ani po smrti.  Pravdou je, že sa skutočne našla v hradbách mužská kostra s visiacim zámkom na ľavej čeľusti. Okrem templárskych záhad, sa môžete na hrade stretnúť aj s duchmi. Mikuláš Révai, majiteľ hradu, bol vraj veľmi krutý človek. Dieťa, ktoré sa mu narodilo s prvou ženou údajne zamuroval do steny hradu. V noci tak môžete počuť jeho plač alebo smiech. Okrem toho, ak budete mať šťastie, uvidíte aj prechádzajúce sa dve ženské postavy (pravdepodobne jeho dve ženy).

 

Lupčiansky hrad

Jedna zo sprievodkýň hradu vraj zažila neuveriteľné príbehy. Pri klasickej prehliadke hradu prechádzali so skupinou návštevníkov chodbách a izbách. Keď prechádzali jednou z chodieb na jej druhom konci všetci uvideli postavu oblečenú v sutane ako pomaly kráča preč. Sprievodkyňa na ňu zavolala a nič, ignorovala ju zašla za roh. Tento hrad je múzeum, čiže žiadny mnísi tam nie sú. Potom večer po záverečnei, keď chodili kontrolovať miestnosti, išli dve sprievodkyne po chodbe. Z vedľajšej chodby počuli kroky smerom k nim. Mysleli si, že to bude ich tretia kolegyňa. Chceli ju vystrašiť, tak sa  potichu priblížili k rohu a vyčkávali. Po chvíli kroky zastali a oni obe vyskočili spoza rohu a skríkli  – bu ! Vystrašené zostali však oni, na chodbe nikto nebol. Tretia kolegyňa bola v inej časti hradu a okrem nich tu nikto nebol. Tretí prípad sa stal v noci, keď tam bol na výskume archeológ. Večer chcel na hrade prespať v posteli bývalého majiteľa hradu. V tom čase na hrade bol len tento .archeológ a jeden sprievodca. Ten sa zobudil na krik archeológa. Keď tam dobehol, tak boli všetky dvere vo vnútri hradu dokorán pootvárané. Vystrašený archeológ povedal, že v noci sa nad ním sklonil chlap v širáku a zúril, že čo si to predstavuje spať v jeho posteli a vzápätí zmizol.

 

Topolčianky

Zaujímavosťou zámku je aj Biela pani, ktorú tu vraj videlo viacero návštevníkov i zamestnancov. Údajne sa prechádza po arkádach a okolo zámockej kaplnky, čo je jej obľúbené miesto. Biela pani by mala byť grófka Alžbeta Rákociová, ktorá bola vydatá za Adama Erdödyho. Ten padol v boji s Turkami. Neskôr sa vydala za jeho brata, toto manželstvo však nebolo šťastné. Alžbeta tak stále chodí po arkádach. Podľa správkyne muzeálnej expozície ide o legendu, ako však zdôraznila, je pravdou, že v zámku sa stále dejú zvláštne veci.

„Ja som zažila to, že spadol obraz v múzeu. Nikto tam nebol, ani klinec z neho som nenašla. Jednoducho bol spadnutý dole. Potom sa mi pred niekoľkými rokmi stalo, že som počula, ako odbili hodiny, ktoré nikto nenaťahuje. Bežne tu počuť kroky, hlavne v noci. Recepční, ktorí mali nočnú službu, počuli zvuky, akoby na nádvorí niekto lial vodu, počuť odtiaľ erdžanie koní a živý ruch. Tí, čo videli Bielu pani, hovoria, že bola drobnej postavy s čiernymi vlasmi. Tak vyzerala aj Alžbeta Rákociová,“ hovorí s úsmevom správkyňa.

 

Trenčiansky hrad

Pod hradom v Trenčíne stojí Katov dom opradený legendami o jeho záhadných obyvateľoch. Sprievodkyne miestneho múzea vám so zanietením vyrozprávajú o nevysvetliteľných presunoch exponátov, s ktorými je manuálne pohnúť takpovediac nemožné. Miesto už prebehlo i procesom vysvätenia, no strašidelné veci sa tu diať neprestali. Hovorí sa o nepokojných dušiach nespravodlivo odsúdených.

 

Strašidelné historky sa viažu aj ďalšie slovenské hrady a zámky. Na Čachtice, Smolenice, Strečno, Sklabiňu, Sklenoteplický pustý hrad a mnohé iné.

 

Zdroje:

http://www.carovani.cz/up-iansky-hrad-stredne-slovensko-t4649.html

http://www.info.sk/sprava/22333/desive-miesta-nevysvetlitelnych-zahad/

https://www.cas.sk/clanok/175352/radi-sa-bojite-oravsky-hrad-je-plny-paranormalnych-javov/

http://moravce.dnes24.sk/je-topolcianska-biela-pani-iba-legendou-spravkyna-v-zamku-sa-deju-zvlastne-veci-168382

http://www.kpufo.eu/sk/index.php/tajomne-miesta/99-26

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.