Založ si blog

Záhady na Slovensku – Obri

O zaniknutej obci Šoldov pod Tatrami sa tradovalo, že tam žili obri. Dlho sa to považovalo len za miestnu legendu. No neskôr sa tam našlo hradisko, kde v roku 2013 vykopali kostru. Mala viac ako dva metre. Ostatné kostry mali minimálne cez 178 cm a priemer bol cez 190 cm. V tej dobe musel chlap nad 190 cm pôsobiť impozantne v porovnaní s bežným mužom okolo 165 cm. Dvojmetrový chlap v zbroji musel pôsobiť ako goliáš. Legendy hovoria, že títo obri sa neskôr rozpŕchli do okolia a zanechali tu svojich potomkov. Preto sú vraj chlapi spod Tatier takí urastení a mocní. Obyvatelia Štrby medzi sebou žartujú, že ak je niekto vysoký je určite Šoldovan, potomok obyvateľov zaniknutej osady.

Na jar roku 1825 sa v Tisovci začal stavať nový evanjelický kostol. Dialo sa tak na mieste, kde kedysi stál starý kostol, postavený ešte za husitských čias. Počas kopania základov sa  tu našla  obrovská lebka človeka. Jej hmotnosť bola približne 9 kilogramov. Podľa prepočtov, ktoré sa vtedy vykonali, musela by mať holenná kosť takéhoto jedinca viac ako 90 centimetrov. Lebka vzbudila veľkú pozornosť a všeobecnú senzáciu. Krátka zmienka o tomto nezvyčajnom náleze z Tisovca sa objavila ešte aj v roku 1898 a žiadne ďalšie bližšie údaje sa už k tejto veci nenašli. Zostane tak zahalené tajomstvom, na čo to vlastne v Tisovci pri kopaní vtedy narazili.

Okrem toho našli v Tisovci ešte jeden zaujímavý hrob. Bol to hrob dievčaťa, ktorá mala na hlave pokrývku pretkávanú perlami (korálky). Vlasy, ktoré jej siahali až po kolená, boli tak biele, že pripomínali ľan. Šaty mala v dokonalom poriadku a boli stále tak pevné, že sa nedali roztrhnúť.

 

Zdroje:

https://www.noviny.sk/slovensko/166987-unikatny-objav-na-slovensku-v-zaniknutej-osade-objavili-kostry-obrov

ttps://www.topky.sk/cl/10/1359385/Strasidelny-nalez-pod-Tatrami–Obliehali-stredoveku-dedinku-ludski-obri-

HasznosMulatságok č. 42 z roku 1825
TermészettudományiKözlöny zo dňa 1. 12. 1898

https://www.echoviny.sk/stopa-obra-v-tisovci-ostala-dodnes-nevyriesenou-zahadou/?fbclid=IwAR2GfpGwTgKOnmS2ggFzySolUVRdYugURi0vgdEh_xcMaAHSrev_Rgj4h7U

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.