Založ si blog

Slovenský poklad 2.

Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky (1. január 1993)  v Slovenskom národnom divadle  v Bratislave spustili 31. januára 1993 zbierku na národný poklad Slovenskej republiky. Vyhlasovateľom zbierky bola Matica slovenská. Cieľom zbierky malo byť posilnenie spolupatričnosti Slovákov doma i vo svete, takisto vytvorenie zlatých, korunových i devízových rezerv v Národnej banke Slovenska.

Ľudia okrem finančnej hotovosti venovali na národný poklad rôzne predmety z drahých kovov i umelecké diela. Veľké podniky najmä z oblasti bankovníctva a energetiky prispievali státisícami korún. Svojho prvého mesačného platu v prospech národného pokladu sa zriekol aj vtedajší prezident SR Michal Kováč. Na národný poklad sa skladali aj krajania v zahraničí, či už v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii alebo Argentíne. Súčasťou pokladu boli aj mnohé vzácne diela, pretože chladní nezostali ani umelci. Do zbierky odovzdal 100 svojich obrazov aj maliar Vincent Hložník. Zbierky sprevádzali národné veselice, politické stretnutia či vtedy veľmi populárne preskakovania vatier. Matičiari aj politici rozdávali vrelé úsmevy.

Keď v roku 1998 matičiari zbierku zdokumentovali, poklad tvorilo 527 kusov zlatých predmetov, 2 014 kusov strieborných predmetov, 634 kusov predmetov z obyčajného kovu, ale aj viac než 8 kg zlata, vyše 31 kg striebra či 25 gramov platiny. A k tomu vyše 20 miliónov korún.

Namiesto toho, aby sa peniaze uložili do Národnej banky Slovenska, sa vtedajší predseda Matice slovenskej rozhodol cez Nadáciu Matice slovenskej investovať väčšiu časť finančnej zbierky do Podielového družstva Slovenské investície. To sa po troch rokoch ocitlo v konkurze a skrachovalo. Slovenský národ tak prišiel o 26 miliónov slovenských korún (približne 870 tisíc eur). Zaujímavé boli aj ďalšie zistenia. Všetky krabice a obálky so zlatom a inými cennými kovmi mal byť umiestnené v bezpečnostnej skrini v Martine. Pri kontrole za dohľadu štátnej notárky sa zistilo, že niekoľko desiatok obálok, v ktorých boli umiestnené predmety zo zlata, bolo otvorených a ich obsah nezodpovedal inventarizačným zoznamom na obálkach. Zbierka obrazov, v ktorej dve tretiny predstavuje dar Vincenta Hložníka národu bola z dôvodu jej nedbalosti poškodená. Teda takto neslávne skončil druhý slovenský poklad.

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.