Založ si blog

Poklad byzantského kupca

 

Pri rekultivácii úhoru v chotári hontianskej dediny v Zemianskom Vrbovku v máji 1937 objavil  miestny gazda strieborný poklad. Bol hlboko len asi 30 cm. Išlo o  nádoby, šperky a zlomky striebra a mincí. Za jeho najhodnotnejšiu časť historici považujú  tri nádoby- dve misky a jeden kalich. Jedna z misiek je bez ozdoby, druhú zdobí na okraji rozvinutý ornament s tvarmi, ktoré pripomínajú roh hojnosti s úponkami, lístkami a strapcami hrozna. Medzi deviatimi šperkmi vynikajú dva páry strieborných náramkov s tepanými vzormi, ďalej ide o náušnice, nákrčník a prívesok. Významnou súčasťou pokladu je 18 strieborných mincí.  Datovanie pokladu približne k roku 670 umožnili  mince razené za panovania byzantského cisára Konstansa II. (641 – 668) a jedna razená už za panovania jeho syna Konštantína IV. (668 – 685).Takýto hromadný nález byzantských mincí je unikátnym nielen v rámci Slovenska, ale aj celej strednej Európy. Unikátne sú hexagramy, ktoré boli dovtedy známe len z písomností. Predpokladá sa, že ich vyrazili v centrálnej cisárskej mincovni v Konštantínopole.

Nálezca si poklad nenechal, ale ho okamžite ohlásil úradom. Ako odmenu za vydanie pokladu dostal 800 korún, čo bol na tie časy veľký peniaz.  Na pamiatku aj kovový prsteň s nápisom Slovenský štát ďakuje.

Po odovzdaní nálezu  začalo chodiť po obci  veľa žandárov. Podozrievali totiž kopáčov, že si niečo z pokladu prisvojili. Toto podozrenie sa nepotvrdilo. Ak si aj niekto niečo zobral, to sa už nikdy nezistí.  Dlho kolovali povesti, že súčasťou pokladu bola zlatá náušnica vykladaná drahokamami. Či sa zrodila len vo fantázii obyvateľov, alebo išlo o fámu nevedno. Otázny je aj pôvod strieborných mincí, ktoré sa objavili v majetku súkromných zberateľov. Či pochádzali zo Zemianskeho Vrbovka alebo z inej lokality, to už nezistí žiaden archeológ alebo historik..

Je viacero hypotéz o pôvode pokladu. Jedna hovorí, že mohlo ísť aj o poklad byzantského kupca, prípadne vyslanca, ktorý smeroval k slovanským kmeňom žijúcim v horách bohatých na vzácne rudy. Ale skôr mohlo ísť o klenotníka ako o kupca. Naznačuje to fakt, že okrem hotových výrobkov, poklad obsahuje aj zlomky striebra, polámaný náhrdelník, zvyšok záponky.  Po roztavení by sa mohli stať surovinou na výrobu ozdôb. Avarská šľachta, ktorá vtedy obývala časť dnešného Slovenska mala veľkú záľubu v šperkoch.  Ich kvalitnými tvorcami boli byzantskí klenotníci. Stávalo sa, že sa usadili na avarských dvorcoch a vyrábali podľa objednávok a vkusu majetných zákazníkov. Ďalšia hypotéza hovorí, že strieborné predmety a mince si tu skryl sám avarský šľachtic, ktorý sa stal obeťou bežných vojnových konfliktov.  Nemožno vylúčiť možnosť, že išlo o súčasť tribútu Byzantíncov.

 

Dodatok:

Nálezca pokladu Ján Štimel už vyše nežije, zato v Zemianskom Vrbovku býva jeho 57-ročný vnuk Ján. Ten má o poklade, ktorý našiel jeho dedo, dostatok informácií.

„Ani nie tak od neho, ale od môjho otca, ktorý mi o ňom rozprával a aj mi bol ukázať miesto, kde sa našiel. O legende som potom mohol porozprávať aj ja svojim deťom,“ prezrádza. Cennosť mu nepripomínajú len informácie, ktoré sa v ich rodine prenášajú naprieč pokoleniami, ale aj hmotný dôkaz. Je ním spomínaný prsteň, ktorý dostal z vďaky od Slovenského štátu jeho dedo. Odložený ho má doma a veľmi si ho cení.

https://zurnal.pravda.sk/spolocnost/clanok/441001-legenda-o-starom-poklade-znova-ozila/

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.