Založ si blog

Zázračná socha – Sokolovce

 

Sokolovce je obec asi 5 km južne od mesta Piešťany. Prvá písomná zmienka je z roku 1293. V októbri 2005 sa v Sokolovciach oficiálne obnovil mariánsky kult, keď bratislavsko-trnavský pomocný biskup Ján Orosch posvätil a korunoval sochu Bolestnej Panny Márie. Dielo sa tak po  reštaurácii v dielni Ľudovíta Chmelára s manželkou a Jaroslava Nerpasa vrátilo na hlavný oltár miestneho kostola.

Vznik sochy Sedem bolestnej Panny Márie je datovaný do roku 1700. Legenda hovorí, že balvan na sochu vyplavil rozvodnený Váh, avšak kameň je pravdepodobne z kameňolomu z neďalekého Jalšového. Socha stála pôvodne na konci obce a roku 1770 bola premiestnená do kostola. Už vtedy mala povesť milostivej, pretože podľa zachovaných informácií bola pri nej roku 1736 zázračne uzdravená žena z padúcnice. Kanonická vizitácia z roku 1756 spomína ešte ďalších 127 prípadov. Cirkevná vrchnosť prípady oficiálne neskúmala.  Sochu nevyhlásila za milostivú, ale úcta ľudí k Bolestivej Matke sa zachovala až podnes.

Barokový kostol z r. 1770 dala postaviť grófka Angela Amande de Varcony. Slúžil ako pútnické miesto, podľa legendy sa v Sokolovciach pri studničke pod starým Váhom  zjavila Panna Mária. V roku 1775 grófkin syn Tadeáš postavil faru, pred ktorou je súsošie Kalvárie s krížom od neznámeho autora zo 17. storočia.

 

Zdroje:

 

http://www.pic-piestany.sk/o-meste/pamiatky/detaily/?tx_kioscosmotron_pi1%5Bdetail%5D=0103967

http://www.dokostola.sk/kostol/farsky-kostol-povysenia-svateho-kriza

https://www.piestanskydennik.sk/2010/05/27/pri-sokolovciach-sa-vraj-zjavila-panna-maria/

 

 

 

 

Foto: piero…

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.