Založ si blog

Záhady na Slovensku – rotunda

 

 

Zvyšky rotundy boli objavené v Michalovciach, v areáli Zemplínskeho múzea.  Je to doteraz najvýchodnejšie situovaná rotunda na Slovensku.

V rotunde sa našla kamenná platňa s nápisom v cyrilike, ktorý sa vedcom dodnes nepodarilo úplne rozlúštiť. Patrí medzi veľké záhady slovenskej, ale aj zahraničnej archeológie. Nález nápisu vyvolal záujem vo vedeckom svete. Pri pokusoch o prečítanie a určenie kultúrno-historického významu dochádzalo k protichodným záverom. Odborníci sa zväčša  nazdávajú, že na kameni je nápis “Tu odpočíva knieža Presian, narodený 996, zomrelý 1061″. Knieža Presian by mal pochádzať z Bulharska. Nie je jasné, či ide priamo o náhrobný kameň a ani to, v akom vzťahu je k rotunde, keďže sa našiel v sekundárnej polohe.

Keďže doba vzniku rotundy nie je doložená písomnými prameňmi, odborníci dodnes nemajú jednotný názor na datovanie tejto stavby. Podľa objaviteľa ( v roku 1951) Jaroslava Vizdala  bola rotunda zapustená do veľkomoravského horizontu – v jej okolí je totiž doložené osídlenie od 9. storočia. Uvedené datovanie podporil aj historik Peter Ratkoš – rozmery michalovskej rotundy sú totiž takmer rovnaké ako rozmery rotundy v Ducovom a Nitrianskej Blatnici. Iní na základe revízneho výskumu v rokoch 1977-78  tvrdia, že rotundu dal okolo polovice 11. storočia postaviť uhorský kráľ. Patrila mu totiž všetka pôda v krajine. Z tohto obdobia pravdepodobne pochádza aj zachovaná rotunda v Horianoch – vo východnej časti ukrajinského mesta Užhorod. Datovanie rotundy teda do dnešných dní kolíše medzi 9. – 12. storočím, nakoľko podobný typ stavieb sa budoval až do 13. storočia .

Rotunda a kamenná platňa s doteraz presne nerozlúšteným nápisom patria do dnešných dní medzi veľké záhady slovenskej archeológie.

 

 

 

 

Zdroje:

http://apsida.sk/c/10113/michalovce

http://www.regionalnedejiny.sk/?p=13295

http://www.michalovce.sk/sk/register/zaklady-rotundy-v-areali-zemplinskeho-muzea

http://www.michal1.sk/na-citanie/michal-boka/79-michal-boka/149-preila-michalovska-rotunda-veku-moravu

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.