Založ si blog

Záhady na Slovensku – štátny poklad

 

 

Bývalá  baňa Viktória v Obyciach vraj ukrýva zlatý poklad z čias Slovenského štátu. Ide konkrétne o jeho údajne stratenú druhú polovicu. Tvrdil to pán Štefan Čemes z Nitry

V rokoch 1948 – 52  pôsobil ako lesník na polesí obce Obyce. Býval asi 2 kilometre za obcou, v administratívnej budove bývalej uhoľnej bane, v tom čase už zatvorenej. Jedného dňa sa v poludňajších hodinách vracal domov okolo bane. Pri vchode postával neznámy 40 až 50-ročný pán. Po vzájomnom pozdrave sa dali do rozhovoru.

Počas stretnutia sa pán Čemes dozvedel, že muž si prišiel pozrieť miesto, na ktoré počas povstania doviezli a ukryli časť zlatého pokladu Slovenského štátu. Povedal, že on sa už asi Slovenského štátu nedožije. Preto ho chce požiadať, ak sa toho dožije on a uzná, že poklad bude použitý v prospech novej Slovenskej republiky, má túto skutočnosť oznámiť na príslušnom mieste. Vtedy ešte tejto informácii celkom neveril. Ale od toho času sa zaujímal o všetky správy, ktoré sa týkali slovenského zlata. Za desiatky rokov zozbieral množstvo informácií. Na základe nich je presvedčený, že by naozaj mohla byť v bani ukrytá časť strateného zlatého pokladu.

Spomenul ešte niektoré zaujímavé informácie týkajúce sa miesta s predpokladaným miestom úkrytu. Na niekdajšom nádvorí tejto bane stál drevený triedič na uhlie. Triedič strážili dvaja strážnici už od zatvorenia bane asi v roku 1947. Vchod do bane bol už vtedy zamurovaný. Približne v roku 1951 sa banská chodba pôsobením vody zavalila a od toho času zostal triedič bez ochrany.  Na nádvorí bane v tom čase stáli murované banské dielne. Tieto dielne Jednotné roľnícke družstvo prerobilo na chlievy pre prasnice. Rokmi draho strážený triedič rozobrali a zo získaného materiálu urobili výbehy pred chlievmi.

V roku 1998 kedy v bani prebehlo spoločné cvičenie Vojenského záchranného pluku CO Malacky a banskej záchrannej služby z Prievidze. Desať člennej skupine sa podarilo v jednej z bočných chodieb bane naraziť na spráchnivené, polorozpadnuté drevené debny plne zubnej pasty Kalodont. Vchod do bane potom zamurovali. Pán Čemes je presvedčený, že ukrytá zubná pasta bol len odpútavací manéver vojakov počas povstania a cennosti sú ukryte v tejto časti bane.

Toto sú zatiaľ len dohady. Iný zaujímavý príbeh zo Slovenska sa viaže na ukrývanie zlatého pokladu ČSR. Korunovačné klenoty českých kráľov opustili Pražský hrad po 600 rokoch a to pre hroziace bombardovanie Prahy, počas sporu o Sudety. Prezident Beneš prikázal 19.9.1938  klenoty odviesť z Prahy do Žiliny, do filiálky Národnej banky ČS. Odtiaľto boli v tajnosti presunuté a ukryté v trezore vtedajšieho hotela Veľká Fatra /dnes Aphrodite Palace/ v Rajeckých Tepliciach. V tomto hoteli bola zvláštna miestnosť /teraz bar Cabaret Aphrodite/, kde bol zlatý poklad ČSR uložený. Potom bol v rušnom období roku 1939 odvezený späť do Čiech a odtiaľ potom časť do USA.

O poklade ukrývanom v Rajeckých Tepliciach sa rozprávajú rôzne povesti. V jednej sa vraj hovorí, že kto sa pri návšteve baru Cabaret Aphrodite dotkne vstupných historických trezorových dverí, toho čaká v budúcnosti blahobyt.

 

 

Zdroje:

 

https://mynitra.sme.sk/c/1707238/ukryva-batova-uholna-bana-zlaty-poklad.html

https://www.geocaching.com/geocache/GC5K5VM_minatore-kostolano-bana-viktoria?guid=d7c960db-2f73-4f91-9f7f-4fdcd252ff5

http://zrusenezelds.blogspot.sk/2016/01/lesna-zeleznica-topolcianky.html

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.