Založ si blog

Záhady na Slovensku – poltergeist

 

 

Slovo poltergeist  nemeckého pôvodu (v preklade búchajúci, hlučný duch) je nadprirodzená bytosť, neviditeľný duch, ktorý sa pohybuje v bytoch, robí hluk, pohybuje s predmetmi a alebo ich aj ničí. V niektorých príbehoch ich levituje pred očami ľudí a niekedy ich po nich aj hádže. Poltergeist sa objavil aj na Slovensku.

 

Asi najrozsiahlejší prípad poltergeista na Slovensku bol zaznamenaný koncom 19. storočia v kaštieli v Brunovciach pri Novom Meste nad Váhom. Podivuhodné javy sa odohrali 14.8.1899 pred viac než 50 svedkami z kaštieľa aj okolia .  V dome záhradníka Cibíka zamestnaného na veľkostatku sa prevrátili z ničoho nič postupne stoličky. Keď ich skontrolovali a zaistili všetky okná a dvere proti prievanu, začali stoličky padať aj vo vedľajšej miestnosti. Neskôr padol celý kredenc v kuchyni.  Keď miestni vyzvali neznámu silu, aby kredenc opäť zdvihla, kredenc sa postavil. Pred tým však začali padať pokrievky z hrncov a zo stola detské hračky. Padali postupne a svedkovia hovorili, že to pôsobilo, akoby ich niekto zhadzoval. Na podnose stálo niekoľko pohárov. Prostredný z nich sa z ničoho nič vzniesl do vzduchu a spadol na zem. Ostatné poháre stáli bez pohybu na svojom mieste. Miestni obyvatelia sa chodili do domu pozerať na tieto zvláštne úkazy. Mnohí prišli s pochybnosťami, ktoré dali patrične najavo. Potom boli napadnutí predmetmi v miestnosti.  Jedného pochybovača trafil do hlavy kefy , ďalšieho zasa zasiahla metla, ktorá sa bez cudzej pomoci zdvihla v rohu miestnosti. Tretieho pochybujúceho trafilo poleno, ktoré sa vznieslo z kopy dreva. Takisto lietali aj tehly, ktoré akoby niekto hádzal po ľuďoch, ktorí vyjadrili pochybnosti.  Úkaz trval jeden deň. Začal sa z ničoho nič ráno a skončil v priebehu noci. Nikdy viac sa nezopakoval.

 

V Prešove, v dome prešovského pokladníka, sa 4 až 18.decembra 1930  začalo ozývať záhadné klopanie. Rôzne veci sa pohybovali a lietali vzduchom. Pri dotyku boli teplé. Tieto záhadné javy súviseli so 17 ročným chlapcom a 12 ročným dievčaťom.

 

                      Tak isto v Prešove sa v roku 1933 odohrala podobná udalosť v rodine, kde bolo viacero dievčat. Najprv začali lietať stoličky po dome a postupne sa na dievčatá zosypala taška alebo iné predmety na polici. Dievčatá vyzvali túto silu, aby zaklopala, čo sa hneď na to aj stalo. Zistilo sa, že energia sa sústreďovala okolo ich najmladšej sestry,  cítila akoby ju za nohu chytala nejaká studená ruka.

 

V roku 1933 sa v prítomnosti istej slúžky v Košiciach – Barci opakovane objavovali vo vzduchu kamene, ktoré jej začali padať na hlavu. Tieto údery ju však neboleli a vôbec ju nezranili. Keď ju prepustili zo služby záhadné úkazy prestali, ale zopakovali sa opäť na mieste kde sa slúžka presťahovala.

 

  V Banke pri Piešťanoch sa v roku 1941 odohrali zvláštne javy. V centre diania bolo 15 ročné dievča . Do jej izby k posteli lietali rôzne predmety aj z iných miestností alebo zvonku. Ako prvé sa pri jej posteli objavili kamene, ktoré sa do izby dostali napriek tomu, že všetky okná a dvere boli zatvorené.  Nič pritom nebolo rozbité. Privolaní žandári označili kamene farbou a vyhodili ich späť cez okno na dvor. Po nejakom čase sa tie isté kamene objavili v miestnosti znova. Do miestnosti “lietali” aj krehkejšie predmety, napríklad, sklenené nádoby alebo taniere. Zaujímavosťou bolo, že ani tieto predmety nič nepoškodili, dokonca sa ani nerozbili.  Záhadou zostáva aj to, ako sa tieto predmety dostali do uzavretej miestnosti.

 

Začiatkom roka 2008 sa začali diať záhadné udalosti v jednom byte v panelovom dome v meste Palárikovo. Pravidelne, samovoľne vypadával hlavný istič. Istič bol následne 3-krát vymenený. Bola vykonaná revízia elektrickej inštalácie bytovky. Meraním sa nepreukázali žiadne závažné nedostatky. Následne odštartovali hrozivé úkazy. Zo zásuviek spontánne šľahali niekoľkocentimetrové plamene. Pôvodne si všetci mysleli, že ide o nezvyčajný skrat. Výjav sa ale opakoval aj za prítomnosti hasičov a technikov pri vypnutom prúde. Udalosti zaznamenali aj reportéri z TV JOJ. Plameň vychádzal zo zásuviek bez akejkoľvek príčiny a celkom ľubovoľne. Čoskoro sa začalo špekulovať o tzv. poltergeistovi, zlom duchovi, ktorý sa nevysvetliteľnými zvukmi a požiarmi. 21. januára 2009 začali v kuchyni horieť varešky, ktoré boli od zásuvky vzdialené asi na 20 centimetrov. V ďalších dňoch požiare pokračovali a horieť začali aj váľandy vzdialené od zásuvky na 50 centimetrov. Bolo vylúčené, že požiare vznikajú zvnútra elektrických rozvodov, keďže pri dôkladnom preskúmaní boli vnútra zásuviek čisté, bez akýchkoľvek náznakov zadymenia, sadzí a zvýšenej teploty .Ku koncu januára horeli aj za prítomnosti reportérov a hasičov kryty zásuviek a aj posteľ vzdialená 1 meter od zásuvky. Prípad nebol dodnes racionálne vysvetlený a nebol podaný nijaký záver záhadného elektrického fenoménu.

 

 

Zdroje:

http://tajomstva.org/mysteria-magia-mystika/poltergeist-na-slovensku/
https://refresher.sk/31553-Poltergeist-Duch-ktory-skutocne-zneprijemnuje-zivot-alebo-len-vyplod-ludskej-fantazie

http://www.kpufo.eu/sk/index.php/zahady/537-67

 

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.