Založ si blog

Záhady na Slovensku – trúbiaci kameň

 

Trúbiaci kameň.

 

V lesoch neďaleko malebnej juhoslovenskej dedinky Sucháň sa ukrýva azda najzáhadnejší hudobný nástroj na Slovensku, tzv. Trúbiaci kameň , inak nazývaný aj hlásna skala, trúbiaca skala, zvonovec alebo Tatárska píšťala.

Trúbiaci kameň je andezitová skala o veľkosti cca 3,5 m po dĺžke, 2,5 m vo šírke a 1 m po výške, v ktorej sú vytvorené dva otvory, vysekané číslice ( 1794 resp. 1194) a mapka terénu. Po fúknutí do horného otvoru vychádza z druhého otvoru zvuk, ktorý sa rozlieha po širokom okolí. Len málokto však dokáže na skalu správne zatrúbiť, obyčajným fúknutím sa tón nevylúdi. Ťažké je povedať, či ide v prípade trúbiacich otvorov v kameni o hračku prírody, alebo dômyselný ľudský výtvor. Záhadná skala (trúbiaci kameň) nebola doposiaľ vedecky vysvetlená. Ako to bolo v skutočnosti, to je dnes už veľmi ťažké rozsúdiť.

Trúbiaci kameň využívali podľa povesti v dávnych dobách Turci, ktorí ním zvolávali svojich ľudí z rabovačiek po okolí, preto sa balvan niekedy nazýva i Tureckou píšťalou. Podľa inej verzie slúžil naopak domácemu obyvateľstvu, ktoré ho rozozvučiavalo na výstrahu pred blížiacimi sa pohanmi. Podľa povesti sa Turci po dobytí hradu Modrý Kameň chceli posunúť ďalej do vnútrozemia. Spleť dolín im tam sťažovala orientáciu, preto do jednej zo skál vytesali dva otvory a prispôsobili ju na trúbenie. A týmto spôsobom sa zvolávali na určené stanovište. Podľa všetkých indícií bolo takýchto kameňov viac, a tvorili zaujímavú signalizačnú sústavu. Druhý, ešte nedokončený trúbiaci kameň bol objavený neďaleko polohy Ondrejcov laz.

K záhadám nevšedného hudobného nástroja možno napokon pripočítať i tajuplný obrazec a číslice ( 1794 resp. 1194), ktoré doň pred stáročiami niekto vytesal. Číslo 1194 podľa islamského letopočtu by mohol predstavovať náš rok 1572, kedy v tomto kraji boli Turci. Takisto je tu vytesaný aj pôvodný trojuholníkový obrazec s polpriamkami, ktorý slúži ako jednoduchá smerová ružica. Šípky ukazujú na Španí laz, do suchánsko-plachtinskej doliny a k studni Turčianka, na ktorej je ďalší smerový znak.

 

Zdroje:

http://www.obecsuchan.sk/o-obci/prirodne-utvary/trubiaci-kamen.html

http://www.vypadni.sk/sk/trubiaci-kamen

https://okresvk.wordpress.com/2014/05/29/trubiaci-kamen/

http://cestovanie.pravda.sk/ostatne/clanok/4634-trubiaci-kamen-v-suchani-je-dedicstvom-turkov/

http://nasnovohrad.sme.sk/c/5507090/trubiaci-kamen-v-suchani-nezatrubi-kazdemu.html#ixzz4RKzEdOX9

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.