Založ si blog

Záhady na Slovensku – drak

 

Draci

 

Zmienky o drakoch nie sú u nás len doménou rozprávok a povestí, ale i záznamov v serióznych historických kronikách. Na Slovensku sa objavujú nadpriemerne často nielen v rozprávkach, mýtoch a ľudových povestiach, ale napodiv aj v dielach vážených vedcov 17. a 18. storočia.

„V Tatrách bolo také zemetrasenie, že sa veľká skala, ba vlastne vrch zrútil a rozbil na balvany. Mnohé ďalšie vrchy to tiež porušilo a vzniklo aj nové jazero. Zjavil sa aj živý šarkan. Sedel v opustenom štrbskom kostole, kde ho bolo po niekoľko dní vídať. Nikto sa však neopovážil k nemu priblížiť a nakoniec zahynul.“                                                                                                 Tak opisuje dielo nazývané Spišská kronika zjavenie draka pod Tatrami. Napísal ju levočský mestský kronikár GasparHain a záznam sa týka katastrofy, ktorá sa odohrala 6. augusta 1662. Obluda, ktorá sa zrejme mnohým svedkom zjavila v deň zemetrasenia, niekoľko dní bývala v kostole a nakoniec zdochla od hladu, odoláva akémukoľvek racionálnemu výkladu. Nie je to ani ohlas na nález pravekých kostí, ani symbol súboja dobra a zla – ako sa vysvetľujú najčastejšie draky v starých povestiach. Je to len a len stručné svedectvo o tom, že v Štrbe nejaký čas pobudol živý a nefalšovaný drak.

Ďalšia zmienka o veľkom šarkanovi nad Levočou sa vzťahuje na záznam zo 7. júna 1688. Georg Buchholz mladší v roku 1718 si poznamenal do svojho denníka, že videl letieť akéhosi draka ponad Lazište.

V Bezovci, neďaleko Piešťan, vraj drak navštevoval tamojší hrad Tematín. Keď to jeho obyvateľov omrzelo, chytili ho do pasce. Monštrum údajne vážilo pol tony, takže jeho zdochlinu musel odvliecť preč celý volský záprah. Povesť o drakovi sa traduje aj v Demänovskej doline.  Podobných bájí existuje celý rad a tiež miestopisných označení týkajúcich sa drakov nie je málo: obec Šarkan pri Nových Zámkoch, Dračí hrádok, Dračia studňa. Sú odrazom skutočnosti, že pred mnohými storočiami o existencii drakov nikto nepochyboval.

Kryptozoológovia – hľadači „lochnesky“, dinosaurov a ďalších tvorov, ktoré podľa oficiálnej vedy už dávno vyhynuli – zasa usudzujú, že dračie báje môžu byť ohlasom na skutočné stretnutie s poslednými zvyškami pravekých jašterov, ktoré ešte prežívajú alebo v geologicky nedávnej dobe prežívali v podzemí. Upozorňujú na to, že mýty o drakoch sa vyskytujú iba v oblastiach s určitými klimatickými podmienkami. Úplne chýba napríklad v suchých krajinách alebo medzi národmi obývajúcimi púšte. Preto tvrdia, že sa týkajú konkrétneho a celkom reálneho tvora vyžadujúceho určité životné podmienky.

Zatiaľ však stále pretrváva domnienka, že báje o drakoch vznikli predovšetkým vďaka nálezom kostí dávno vyhynutých zvierat.

 

 

Zdroje:

http://tanusiik.blog.cz/0808/to-na-slovensku-su-vazne-draky

http://hnporadna.hnonline.sk/civilizacia/254128-po-stopach-slovenskych-drakov

http://www.novakoviny.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=76%3Adraci-&Itemid=9

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.