Založ si blog

Záhady na Slovensku – dúpence

 

Dúpence

 

V chotári Hontianskych Tesár (asi 35 km od Levíc) sú štyri kamenné skrýše, ktoré sa nazývajú „dúpence“ alebo „dúpänce“. Prvý raz ich opísal v roku 1902 Andrej Kmeť (1841-1908), obdivovateľ prírody, vedec a turista v diele Ďalšie výskumy z obvodu Sitna. Názov dúpence podľa Andreja Kmeťa poukazuje na veľmi dávny pôvod dier vyrúbaných do mäkkého kameňa, pretože, ako uvádza: „náš ľud dávno už nepoužíva slovo dúpä o diere alebo jaskyni.

Situované sú na úpätí svahu, najnižšia je na úrovni potoka Štiavnica, najvyššia asi vo výške 20 metrov. Miestni ich podľa počtu otvorov nazývajú aj  „jednodierka“, „dvojdierka“ a „osemdierka“, ktorá je najväčšia. Okolo centrálnej podkovovitej miestnosti je do pieskovca vysekaných až osem komôrok, z ktorých polovica je menšia, určená zrejme pre deti. . Steny pokrývajú rôzne kresby a nápisy, mnohé však zo súčasnosti, takže sa ťažko rozpoznáva pôvodná výzdoba.

Osemdierka, je úkaz nadnárodného významu. Málo o ňom vieme a šíria sa rôzne fámy o jej vzniku a účele. Od meditačných komôrok pre mníchov až po mimozemský pôvod.   Nad dúpencami sa našli v minulosti zvyšky kamenného muriva, o ktorom sa usudzovalo, že by mohli patriť zaniknutému kláštoru. Okrem ústnej tradície jeho existenciu nič iné nedokladá.

Najčastejšie spomína vybudovanie dúpencov v súvislosti s vpádom Turkov v 16. storočí. Podľa domácich sú otvory ešte staršie a ľudia sa v nich ukrývali už v polovici 13. storočia pri vpáde Tatárov.

Účel ani vek dúpeniec doteraz nie je celkom známy, pretože zatiaľ neboli predmetom odborného výskumu.

V obciach Brhlovce a Lišov sa taktiež nachádzajú miestnosti vysekané do tufu, pri ktorých je však dokázané že slúžili ako ubytovacie alebo skladovacie priestory.

 

Zdroje:

http://honttesare.sk/dupence/tesarske-dupence-skalne-skryse-pred-turkami

http://plus.sme.sk/c/20062783/vykopat-jamu-a-schovat-sa-to-su-nase-dejiny.html#ixzz4S4f5gTM1

http://www.vypadni.sk/sk/tesarske-dupence

http://www.svetokolonas.sk/dupance-a-tesarska-roklina/

https://www.kamzdomu.sk/index.php/sk/detail/251/tesarske-dupence

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.