Založ si blog

Zázračné studničky – Trenčiansky kraj 2.

 

Miesto : Poruba

Okres : Prievidza

GPS : 48,831966° N,     18,581077° E.

Nevie sa kedy a kto umiestnil na strom  nad prameňom obraz Panny Márie a zhotovil drevený prístrešok pre modliacich sa. V obci Poruba prežíva prastará tradícia, že sa na tomto mieste zjavila Panna Mária.

Na prelome rokov 1884 a 1885 vypukla vo farnosti epidémia pravých kiahní. Jej obeťami sa stávali malé deti. Z celkového počtu 30 mŕtvych bolo najviac obetí z obce Poruba a to 16. Vodou z tohto prameňa a modlitbou k Panne Márii sa niektorí uzdravili. Samotný richtár za záchranu svojho dieťaťa sľúbil na mieste dreveného prístrešku postaviť murovanú kaplnku zasvätenú Panne Márii.

Prameň s kaplnkou nájdeme nad obcou Poruba v lokalite Chorlová v areály kalvárie. Prejdeme pri kostole smerom k futbalovému ihrisku, pred ihriskom odbočíme doprava, po chvíľke prejdeme doľava na lesnú cestu, kde uvidíme začiatok kalvárie.

                  V obci Poruba je zaujímavý kostol sv. Mikuláša zo 14. storočia v opevnenom areály. Nachádzajú sa tu zachované fresky zo začiatku 15 storočia.  Maľby predstavujú príklad zaujímavého prelínania staršieho prúdu maliarstva Gemera ovplyvneného talianskymi školami, s novším gotickým štýlom západnej  Európy i s náznakmi renesancie.                                                                                                           Podľa niektorých názorov mal byť v kostolíku pochovaný sv. Metod. Tomu však odporuje doba vzniku stavby. Kto vie, či sa prípadnými ďalšími výskumami neposunie vznik viac do minulosti.

Zdroje :

http://www.putnickemiesta.sk/putnicke-miesta-na-slovensku/banskobystrickadieceza/poruba/

https://www.geocaching.com/geocache/GC2CA50_zdrava-voda?guid=feecbf00-5a02-4197-834d-e93adf7cf647

 

123

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.