Založ si blog

Zázračné studničky – Nitriansky kraj 3.

 

Miesto: Šurany – Studnička v kaplnke Nepoškvrnenej Panny Márie

Okres: Nové Zámky

GPS: 48,092220° N,  18,194628° E

 

V minulosti údajne prišla silná búrka, pri ktorej sa vyvrátil veľký strom. V priehlbine po koreňoch začala vyvierať voda a vytvorila sa studničku. Raz sa istá dievčina pozrela do tejto studničky a uvidela podobu Panny Márie. Bohabojní obyvatelia na počesť Panny Márie studničku  upravili a postavili na tomto mieste malú kaplnku.

Zaujímavosťou je, že tu stáli kaplnky dve. Ako to už býva, Šurančania chceli mať vlastnú kaplnku a Kostolnosečania tiež. Aj ich poloha charakterizovala „dobré“ vzťahy medzi susedskými obcami – kaplnky stáli k sebe chrbtom. Neskôr bola však tá šurianska zbúraná aby sa ukončili večné spory o zázračnú vodu. Studnička je dnes pod oltárom a prístup k nej je zvonka. Dvierka sú však zamknuté.

Kaplnku nájdeme smerom na Úľany nad Žitavou. Pred prechodom cez železničnú trať je vidieť kaplnku po ľavej strane v skupine stromov.

 

V Šuranoch, časti Nitriansky Hrádok, pri rieke Nitra sa nachádza zemné hradisko Zámeček. Patrí medzi najväčšie archeologické náleziská v strednej Európe a je právom nazývané „Slovenskou Trójou“. Vzácnym nálezom je plastika sediacej ženy „Hrádockej Venuše – Magna Mater“.

 

Zdroj:

http://www.zitava.sk/folklor-povesti-a-povery/studnicka-v-suranoch

12

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.