Založ si blog

Zázračné studničky – Bratislavský kraj 2.

             

               Zázračné studničky – Bratislavský kraj 2.

Miesto : Marianka – kaplnka sv. Studne

Okres : Malacky

GPS :  48.247428°N,  17.068781°E

 

Najstaršia legenda o studničke hovorí o krvilačnom zbojníkovi, ktorý vystrájal v okolitých lesoch. Narodila sa mu „dvojnásobná potvora, která sa ne člověku, ale k nerozumnému zvířeti podobná byla.“ Zlý zbojník stíhaný trestom Božím však naďalej pokračoval vo svojich brutálnych činoch. Ale jeho žena sa vrúcne modlila a prosila o zmilovania. Bola vyslyšaná. Zjavenie ju zavedie k prameňu, kde sa jej deti „po umytí na zdravé a radostné premenia“. Zvesť o čarovnej moci prameňa sa onedlho rozšírila po celej krajine. Celé zástupy slepých, chromých, chorých úbožiakov sa s prosbami o vyslyšanie ponáhľali napiť a umyť sa vodou z požehnaného prameňa.

Druhým zázrakom bolo nájdenie sošky Panny Márie Tálenskej. O jej pôvode legenda hovorí, že ju v roku 1030 z hruškového dreva vytesal zbožný pustovník žijúci v tunajších lesoch. Krátko po jej ukončení v Uhorsku nastali krvavé časy. Krajina sa zmietala v bojoch o trón a pohanskí jazdci nemilosrdne plienili všetko kresťanské. Pustovník sa rozhodol sošku zachrániť a ukryl ju v bútľavom strome. Roky do údolia za uzdravením prúdili ľudia zo všetkých strán, ale nik nevedel odkiaľ sa tieto zázraky berú. Až raz jeden slepý žobrák, ktorý sa vrúcne modlil v tálskom lese, začul hlas z neba. Ten mu prezradil, že ak si umyje oči v prameni, stane sa zázrak. Len čo si umyl oči touto vodou, otvorili sa mu a začal vidieť. Z prameňa vybral sošku Panny Márie, ktorú tam uvidel ležať, nechal pre ňu zhotoviť drevený stĺp.

Legendy sa nepovažujú za hodnoverný historický prameň, ale od roku 1661 existujú o mariatálskych zázrakoch nespočetné záznamy v rukopisoch pavlínskych kňazov. Napríklad kniha Kummerova opisuje až 140 mimoriadnych udalostí od roku 1634 do roku 1730. Spomína  tu konkrétne príbehy o tom ako „slepí od narodenia zrak dostávajú, iným slepým sa zrak vracia, krvotok sa zastavuje, reumatici sa uzdravujú, šľakom porazení sa uzdravujú a rozumu zbavení k sebe prichádzajú“.

Lurdská jaskyňa na úpätí kopca je  obložená desiatkami tabuliek z najnovších čias, od tých, ktorí prosili a boli vyslyšaní.

Kto by nepoznal najstaršie pútnické miesto na Slovensku Mariatál. Keď tam nebol, tak istotne o ňom už počul. Cestu tam vysvetľovať nemusím, priamo tam sa dostanete autom alebo autobusom.

Keď už budete v Marianke mohli by ste sa ešte prejsť k Marianskym kameňolomom. Pôjdete po asfaltke ponad Kaplnku sv. Studne. Na pravej strane uvidíte veľký kameňolom, z vrcholu ktorého je pekný výhľad, ale prístup na vrchol nie je moc pohodlný. Druhý kameňolom je menší ale oveľa dostupnejší. Pri prechode potôčika stačí odbočiť doľava a ste tam. Hlavnú časť kameňolomu tvorí jazierko, z časti zarastené. Zaujímavosťou je, že sa tu natáčali niektoré scény z amerického filmu Dračie srdce v r.1996. Vtedy bola stredom jazierka vybudovaná drevená lávka a na svahoch kameňolomu lešenie. Môžete pokračovať ďalej po asfaltke za kameňolomom, okolo novostavieb a luxusných víl a dostanete sa späť nad kalváriu.

1235

 

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Ján Herák

Bývalého poslanca Heráka obžalovali zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania

23.04.2024 16:58

Ján Herák viackrát vo svojich vyjadreniach zdôraznil, že je nevinný.