Záhady na Slovensku – Halný

22. marca 2023, pieroaz55, Záhady na Slovensku

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova.  Názov pochádza  z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské pastviny.

Je to typ fönového vetra, ktorý je veľmi nárazový, suchý a teplý, vanúci smerom do dolín.  Jeho prítomnosť je zjavná hlavne skoro na jar vo februári a v marci alebo v jesenných mesiacoch október, november. Halný vietor sa nárazovo rúti rýchlosťou zhruba 60 m/s. Rekordná rýchlosť zaznamenaná v roku 1968 bola až 86 m/s. Sila vetra je taká veľká, že ľahko láme stromy a vytvára odlesnené polomy. V zime vďaka jeho teplote urýchľuje úbytok snehovej prikrývky. Zvyčajne fúka niekoľko hodín, niekedy to trvá pár dní. Môže mať množstvo negatívnych účinkov aj  na človeka. Osoby s depresiou, srdcovými či kardiovaskulárnymi chorobami môžu pociťovať zhoršenie stavu. Ľudia môžu byť podráždenejší, nervóznejší a viac agresívni.  Podľa niektorých zdrojov existuje korelácia medzi halným vetrom a počtom samovrážd v danom období.

Literárne spracoval príbeh o účinkoch tohto vetra.  Jozef Karika v mysterióznom trilery Smršť. Poľsko-slovenský koprodukčný filmu Vietor rozpráva o Halnom, ktorý nemení iba hory, ale aj ľudí.

 

 

Zdroje:

https://zn.sk/zahadny-halny-vietor-polsko/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Haln%C3%BD

https://telkac.zoznam.sk/telkac-magazin/cl/174/5666/nevsedny-polsky-triler-vietor-ktory-okrem-materialnych-skod-sposobuje-aj-psychicke-problemy

https://kultura.sme.sk/c/22513948/spisovatel-karika-roztriestenej-spolocnosti-sa-bojim-viac-ako-mojich-hororov.html