Záhady na Slovensku –Kelt so zlatými očami.

8. februára 2023, pieroaz55, Záhady na Slovensku

Nevšedný nalez sa uskutočnil archeologickým výskumom v obci Jánovce v polohe Pod hradiskom v roku 2020. Ide o lokalitu, ktorá je známa už od 19. storočia. Napriek tomu doteraz nebola systematicky archeologicky skúmaná. Výskum sa realizoval formou zberu nálezov z pooranej plochy. Z výskumu pochádza vyše 800 kusov predmetov z rozličných časových období od praveku až po novovek.. Najviac nálezov je z doby laténskej s presahom do doby rímskej. Ide predovšetkým o keltské mince, bronzové spony a iné súčasti odevov, výrobky z hliny – keramika, prasleny a sklenené koráliky a náramky,

Najvýznamnejším nálezom je bronzová soška, ktorá znázorňuje nahého muža. Nález je výnimočný svojím realistickým zobrazením a zlatými očami. Má detailne zobrazenú tvár, oči, ústa, dokonca vidieť aj prsty na ruke. Má typický dozadu sčesaný účes a na krku typický šperk – nákrčník. Práve vďaka detailom, ako je účes, či nákrčník sa vedelo približne určiť obdobie, v ktorom soška vznikla. Nález zatiaľ vedci datovali do obdobia medzi rokmi 450 pred naším letopočtom a 200 rokov po Kristovi.

Je to určite unikát v rámci Slovenska aj strednej Európy, možno aj celej Európy. Takéto sošky sa na iných európskych náleziskách síce našli, ale nie sú takéto prepracované a nemajú zlaté oči.

Koho táto soška predstavuje? Ostane to asi záhadou. Sú tu len dohady. Zlaté oči naznačujú, že by mohlo ísť o bôžika. Takéto zobrazenia či už zvieracie, alebo ľudské sú väčšinou spájané s niečím kultovým,  niečím rituálnym s nejakými božstvami.

 

Zdroje:

https://www.kosiceonline.sk/unikatny-archeologicky-nalez-pod-tatrami-pri-janovciach-sa-nasla-vzacna-keltska-soska

 

https://spis.korzar.sme.sk/c/22548358/pri-janovciach-objavili-keltsku-sosku-z-doby-bronzovej-ma-zlate-oci.html

 

https://www.slovenskyreporter.sk/pri-janovciach-nasli-vzacnu-keltsku-sosku-so-zlatymi-ocami/

 

https://www.cas.sk/clanok/1060920/pole-pod-tatrami-vydalo-starodavny-poklad-aha-co-vyorali-pri-janovciach/