Zázračná socha – Trstín

14. mája 2021, pieroaz55, Zázračné sochy Slovenska

Koncom 18. storočia bola umiestnená na oltári kostola v Hájičku v Trstí soška Bolestnej Panny Márie, známa tiež ako milostivá Pieta. Tisíce pútnikov z celého Rakúska-Uhorska putovali na sviatok Narodenia Panny Márie do Šaštína a Trstín (Nádaš) sa stal jednou z významných zastávok na pútnickej ceste.
V roku 1793 sa medzi ľuďmi rozniesol chýr, že pred sochou Bolestnej Matky v Hájičku sa stali zázračné uzdravenia chorých. V pamätnej knihe nádašského farára Antona Foriša sú zaznamenané zaujímavé poznámky o zázračných uzdraveniach spojených s týmto miestom. Na podnet rýchlo sa šíriacich správ bola ustanovená vyšetrovacia komisia. Viaceré z údajných zázrakov spochybnila a oficiálne neuznala z viacerých dôvodov (niektorí chorí neboli dokonale uzdravení, u niektorých sa uzdravenie dialo postupne, niektorí užívali pred uzdravením nejaké lieky, mnohí znovu ochoreli a pod.).
Jozef Vilt, arcibiskupský vikár, dňa 12. októbra 1793 oznámil miestnemu farárovi, že zázraky neboli dokázané, a preto musí kostol v Hájičku zavrieť a nesmú sa v ňom konať žiadne bohoslužby. Uzavretie kostola trvalo iba jedno dopoludnie, pretože veriaci sa dožadovali jeho otvorenia a možnosti vykonávať pobožnosti, adorácie a modlitby.                           .             Dňa 23. apríla 1794 na príkaz vikára bola socha Bolestnej Panny Márie prenesená do Trnavy. Už po piatich rokoch, v roku 1799, veriaci žiadali ostrihomskú kapitulu o jej navrátenie. Keďže odpoveď neprišla, dali zhotoviť novú sochu.  Pútnická tradícia a viera v zázračnú moc trstínskej Panny Márii sa znovu obnovila.

Pôvodná socha milostivej Piety bola v júni 1923 posvätená a vrátená na pôvodné miesto do kostola v Hájičku.

 

 

Zdroje:

Trstín – Hájiček

http://www.abu.sk/arcidieceza/putnicke-miest/

 

 

 

 

 

 

 

 

foto : autor