Záhady na Slovensku –Slovenský Palach?

22. apríla 2021, pieroaz55, Záhady na Slovensku

 

V Československu sa na protest proti okupácii „bratských“ armád na čele so Sovietskym zväzom pokúsilo do apríla 1969  upáliť približne tridsať ľudí. Siedmi zraneniam aj podľahli.  Väčšinou však nešlo o politiku a dôvodom boli skôr psychické problémy. Najznámejšou obeťou na Slovensku sa stal mladý vojak ,19 -ročný Michal Levčík  Svoj čin  uskutočnil pred očami širokej verejnosti podobne ako Palach v Prahe. Na Námestí osloboditeľov v Košiciach sa polial horľavinou a podpálil .

Pochádzal z obce Sečovská Polianka v okrese Vranov nad Topľou. V auguste 1968 odišiel pracovať ako robotník do Prahy, kde zažil i okupáciu vojskami Varšavskej zmluvy. Dostal povolávací rozkaz a 1. apríla 1969 nastúpil na základnú vojenskú službu v Strážskom. Už o dva dni ho prijali do vojenskej nemocnice v Košiciach, kde sa liečil na kožnom oddelení. Po týždni, po prepustení z vojenskej nemocnice sa mal vrátiť v doprovode desatinka spať k útvaru. Dodnes nie je jasne ako sa  podarilo Michalovi Levčíkovi ujsť svojmu sprievodcovi. Namiesto návratu do útvaru si kúpil vodku a neznámu horľavinu. Napísal list na rozlúčku a upálením ukončil svoj mladý život.

Zhoreného mladíka v bezvedomí zobrala sanitka, do nemocnice ho priviezla už mŕtveho. Prítomných svedkov následne vypočúvala Štátna bezpečnosť (ŠtB). . Svedkovia a príbuzní o ňom nesmeli hovoriť.  List na rozlúčku sa dodnes nenašiel. Existuje iba odpis lisu. Pravosť dokumentu je však otázna, nakoľko v ňom pôsobí ako šialenec. Pamätníci spomínali, že bol zdravý, mal rád spoločnosť a nikdy netrpel duševnou chorobou. Objavili sa tiež teórie, že Štátna bezpečnosť jeho list sfalšovala, aby z neho spravila pomätenca. Vniesť viac svetla do Levčíkovho prípadu nepomohli ani archívy. Vyšetrovací spis je totiž prekvapujúco strohý. Má len desať strán.  Chýbajú fotografie, správa z pitvy aj z obhliadky miesta činu, no aj znalecké posudky a originál lisu na rozlúčku Informácie o jeho smrti totalitný režim ututlal. Jediné, čo o ňom napísali, bola krátka správa v miestnych novinách s cynickým titulkom Módna smrť.

 

 

Zdroj:

https://zurnal.pravda.sk/neznama-historia/clanok/508347-slovensky-palach-zahadny-pripad-michala-levcika/

https://kosicednes.sk/tema-dna/pred-50-rokmi-sa-upalil-na-namesti-osloboditeov-michal-levcik/

https://kosice.korzar.sme.sk/c/22106992/kupil-si-benzin-a-vodku-pred-50-rokmi-sa-upalil-michal-levcik.html

http://www.listy.cz/archiv.php?cislo=195&clanek=051917

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/okupace-cssr-michal-levcik-sebeupaleni-palach-pochoden.A190411_105644_domaci_jumi