Záhady na Slovensku –Ruka vypálená na doske

5. apríla 2021, pieroaz55, Záhady na Slovensku

Tajomná ruka vypálená na drevenej doske sa nachádza v Dóme sv. Martina v Bratislave. Jej  vznik je spojený s osudom 19-ročnej Reginy Fischerovej z nemeckého Hallstattu.  Bola ubytovaná u svojej evanjelickej strynej v podhradskej rezidencii grófa Pálffyho v Bratislave.

O Regine Fischerovej píše biskup Bratislavskej arcidiecézy a cirkevný historik Jozef Haľko vo svojej knihe Dóm – Katedrála svätého Martina v Bratislave. Od pondelka do 24. júna 1641 do nedele 29. júna 1642 sa Regine Fischerovej viackrát zjavil duch. Predstavil sa ako bývalý richtár Hans Klement Zwespenbauer.  Reginu žiadal, aby od jeho vdovy vypýtala 200 zlatých, ktoré ešte počas života ukradol pri lúpeži a vražde. Pre nedostatočné pokánie je stále v očistci, kde jeho duša trpí. Utrpenie sa môže skončiť len splnením sľubu, ktorý dal pred smrťou. Sľúbil, že z hriešne nadobudnutých peňazí dá vyhotoviť pre hlavný mestský kostol sochu bolestnej Matky, ako drží v lone svojho Syna sňatého z kríža. Duch svoju existenciu Regine dokázal vypaľovaním dlane alebo kríža na truhlicu, súkno, sväteničku či list.

Prípad začal v lete 1642 vyšetrovať ostrihomský arcibiskup Imrich Losy zriadením osobitného tribunálu. Reginine výpovede potvrdilo 32 prísažných svedkov, evanjelikov i katolíkov, rehoľníkov z radov jezuitov aj františkánov, tiež viacero kanonikov, kaplánov, bohoslovcov i študentov.

 

Sochu Piety, ktorá v Dóme vyniká dodnes, vytesal sochár Juraj Scheibele. Úcta k milostivej soche sedembolestnej Panny Márie v bratislavskom Dóme  rýchlo vzrastala, najmä pre početné zázračné uzdravenia..

 

 

Zdroje:

https://bratislava.sme.sk/c/20604157/bratislava-uz-zabudla-na-presporskeho-ducha.html

http://ukrizovananekonecnalaskamilujemta.sk/wordpress/?cat=3

https://www.topky.sk/cl/10/1547661/Dom-svateho-Martina-ukryva-Bratislavsky-zazrak–FOTO-Ruka-vypalena-na-doske-patrila-duchovi

http://www.bratislava-travel.sk/pamiatky/category/d71e2f5b0e63f1ffc0ab/article/954e5639f8c92c80743dc3ce88780339.xhtml