Pezinské poklady

8. marca 2020, pieroaz55, Poklady na Slovensku

 

Počas prác vo vinici v roku 1937 našli poklad, ktorý pozostával z 375 strieborných mincí z prvej polovice 17. storočia. Obsahoval mince z 58 európskych stredovekých štátov. Išlo prevažne o nemecké, české, poľské a sliezske mince. Najviac, až 62 kusov, bolo grošov poľského kráľa Žigmunda II.  Bola medzi nimi napríklad aj minca, razená v súkromnej minciarni hradu Frideberg v Nemecku. O 250 mincí sa podelil majiteľ vinice s nálezcom a 125 kusov pripadlo štátu. Mince, ktoré skončili v súkromných rukách žiaľ zmizli počas pohnutých vojnových udalostí. Tie, ktoré pripadli štátu sú dnes uložené v numizmatickej zbierke Slovenského národného múzea v Bratislave.

O desať rokov neskôr v obci Cajla, dnes súčasť Pezinka, našli 500 strieborných mincí. Do dnešných čias sa však zachovalo už len 12 kusov poľských a sliezských, uhorských, rakúskych a nemeckých mincí.

Taktiež sa priamo v meste podarilo zachrániť niekoľko mincí z pokladu, nájdeného pravdepodobne počas stavebných prác. Žiaľ, dnes už nevieme kde mince našli, ani koľko ich bolo. Do dnešných čias sa podarilo zachrániť 5 mincí, z toho dve sliezske a 3 uhorské.