Poklady zo Žiaru nad Hronom

30. januára 2020, pieroaz55, Poklady na Slovensku

 

V októbri 1956 si obyvatelia uličky pri mäsiarstve upravovali vstup do „heraklitových“ domov, ktoré tu postavili narýchlo po bombardovaní Sv. Kríža. Jedná sa o uličku na sídlisko Hviezdoslavova. Pri kopaní zeme si v 40 cm hĺbke a 1 meter pred vstupnými dverami dvermi  do bytu, vykopal plechovú krabičku od konzervy. Tu našli dvoje vreckových zlatých hodiniek, 3 zlaté prstene, jeden úlomok v podobe prsteňa a 4 zlaté retiazky rôznych veľkostí. Pri ďalšej úprave terénu bola spozorovaná zo zeme trčiaca handra. Pri tejto handre boli nájdené už uvedené zlaté šperky. Keď handru vykopali, začali sa z nej sypať lesknúce sa zlaté mince.  Bolo to celkom 230 kusov asi z 22-karátového zlata  z roku 1915 s hlavou cisára Františka Jozefa I.

Nálezcovia, odovzdali vykopaný poklad na polícii v Žiari nad Hronom. Jeden z pamätníkov spomínal, len že keď spočítavali mince na polícii, nevedeli sa dopočítať konečného výsledku. Mincí bolo vraj pri každom počítaní menej, tak to nakoniec nechali tak.

Robotník v Žiari nad Hronom pri výkopových prácach v novembri v roku 2013 narazil na  balík  falošných peňazí. V niekoľkých vreciach, ktoré vykopal, malo byť až 50 tisíc dvojeurových mincí. Nepravé dvojeurovky sa v obehu objavili aj koncom roka 2012. Od pravých sa odlišovali tým, že už pri menšom náraze sa rozlomili na dve časti.