Poklad zo Serede

16. januára 2020, pieroaz55, Poklady na Slovensku

 

Bagristi vykopali v Seredi pri výstavbe sídliska na Cukrovarskej ulici v roku 1975  poklad.  Bol uložený v hlinenom mliečniku v približne šesťdesiat centimetrovej hĺbke. Súbor obsahoval 517  mincí Františka Jozefa I. z rokov 1848 až 1916. Zlatých bolo 25, zbytok strieborné. Boli razené vo Viedni a v Kremnici.

Hneď po náleze išli nálezcovia do hostinca. Hovorí sa, že alkohol rozväzuje jazyk. Tak to bolo aj teraz a pochválili sa.  Dlho sa však netešili. Tu si ich našla polícia a s pokladom sa museli rozlúčiť

Poklad si počas prípadne po 1. svetovej vojne ukryl na horšie časy neznámy Seredčan. Mince asi zbieral počas dlhšieho obdobia. Musel to byť človek, ktorý patril k židovským obchodníkom alebo k podnikateľským kruhom. Do zeme sa dostali kvôli bezpečnosti. V tomto období bol nedostatok potravín. Bola aj veľmi zlá situácia súvisiaca s koncom vojny. Vojaci rabovali, väčšinou židovské obchody.

Nález zo Serede je vzácny predovšetkým ako historický prameň .Je  to jeden z najväčších nálezov mincí z obdobia korunovej meny. Dokladá rozvoj priemyslu, remesiel a obchodu v Seredi a okolí od konca 19. storočia a začiatku 20. storočia.