Poklad z Mošoviec

23. decembra 2019, pieroaz55, Poklady na Slovensku

 

Unikátny poklad objavili v Mošovciach v okrese Turčianske Teplice . Pozostával zo 40 strieborných keltských mincí, ktoré podľa odhadov pochádzajú z prvých desaťročí prvého storočia nášho letopočtu. Mince boli rozptýlené na strmom svahu. Archeológovia našli miesto, kde boli zrejme zabalené v uzlíku z organickej hmoty.  Eróziou pôdy sa rozptýlili dolu svahom.

Nájdené mince sú takzvané tetradrachmy, to znamená, že majú štvornásobnú hodnotu menších nominálov. Poklad teda obsahuje tie najcennejšie a najdrahšie mince, aké boli v tej dobe razené, a boli z toho najkvalitnejšieho striebra. Je pravdepodobné, že boli vyrazené zo striebra z karpatských ložísk na Slovensku. Práve Kelti boli v našich končinách prví známi raziči peňazí.

Tento poklad niekto do zeme ukryl v čase núdze a vrcholného nebezpečenstva. V prvých desaťročiach po Kristovi došlo k plošnému zničeniu celej keltskej civilizácie na severnom a strednom Slovensku. Ide o následky bojov, ktoré na tomto území prebiehali a pri ktorých ľudia tieto mince ukryli.

Ide o najstaršie razené mince na našom území. Cena pokladu je pre vedcov nevyčísliteľná. Akú mal hodnotu pre samotných Keltov, je však ťažké odhadnúť.