Zázračná socha – Šaštín

15. januára 2019, pieroaz55, Zázračné sochy Slovenska

 

Farská kronika v Šaštíne z rokov 1732 – 1736 zachytila vyše 700 mimoriadnych uzdravení, a to nie sú v nej zachytené všetky. Od roku Pána 1732 sa zo Šaštína stáva jedno z najväčších pútnických miest v strednej Európe. Nepoznáme všetky prípady. No najpodstatnejšie a najkrajšie boli uzdravenia duší.

K vzniku  tohto významného slovenského pútnického miesta sa viaže nasledovná príhoda:

Imrich Cobor vracal na koči so svojou manželkou do kaštieľa v Šaštíne. Cestou si manželia veľmi ostro vymieňali názory. Skončilo sa to tak, že Imrich Cobor kázal zastaviť a vykázal manželku z koča. Túto trápila  neistota, čo bude nasledovať doma a aké to bude mať následky pre ich ďalší rodinný život. Manžel mal panovačnú, neústupnú povahu. Bola však veriaca a východisko hľadala v modlitbe. S plačom sa obrátila na Ježišovu Bolestnú Matku.  Dala jej sľub, že ak zavládne v ich rodine opäť pokoj a láska, dá urobiť sochu Sedembolestnej Panny Márie a umiestniť ju na to miesto.  A pomoc prišla. Koč sa vrátil.  Pri bráne kaštieľa ju privítal, a poprosil ju o odpustenie. V rodine zavládol pokoj a láska. Zdôverila sa manželovi so svojím sľubom. Nevytýkal jej to, naopak, nástojil, aby ho čím skôr splnila.

Vyhľadali  ľudového rezbára, ktorý zhotovil z hruškového dreva sochu Sedembolestnej Panny Márie v náručí s mŕtvym Synom. Sochu umiestnili na stĺp vedľa cesty, tam kde Cobor vyhodil manželku z koča. Od tých čias Coborovci na mariánske sviatky spolu so služobníctvom prichádzali k soche a modlitbami a spevmi si uctievali Božiu Matku. Od začiatku tam začali chodiť aj veriaci zo Šaštína a okolia prosiť o pomoc v ťažkostiach a súženiach. Už vtedy sa rozšírili niektoré správy o vypočutiach, o uzdraveniach, o zázračných udalostiach. Preto pribúdalo veriacich. Zemepáni dali postaviť trojhrannú drevenú kaplnku, do ktorej bola slávnostne umiestnená socha Sedembolestnej Panny Márie.

 

 

 

Zdroje:

http://www.bazilika.sk/bazilika/historia

http://ukrizovananekonecnalaskamilujemta.sk/wordpress/?cat=62

http://www.mestosastinstraze.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=192&Itemid=78

 

 

Foto : autor