Záhady na Slovensku – Jazerná jaskyňa

10. decembra 2018, pieroaz55, Záhady na Slovensku

 

Tajomná Jazerná jaskyňa, jediná svojho druhu, ukrýva viacero zatiaľ nevysvetliteľných záhad.  Nachádza v Muránskej planine, v doline Furmanca, v záreze železnice Tisovec – Brezno. Jej dĺžka je 160 metrov.

V závere jaskyne sú tri hladiny jazier navzájom oddelené skalnou doskou – sifónom. Pri vstupe do jej útrob prekvapili jaskyniarov zvláštne zvuky. Boli presvedčení, že sú ozvenou neďalekej železnice. Lenže nepochádzali z vonku. Pripomína to idúci vlak. Nezvyčajné v tichu podzemnej jaskyne.  Počuť tu aj bublanie a zvuky padajúceho vodopádu. Okrem zvláštnych zvukov, ktoré sa šíria jaskyňou, si nik nevie vysvetliť vývery na dne jazera. Na dne jedného z nich prekvapila výskumníkov ojedinelá podvodná sopka, ktorá dostala prívlastok Tisovská. V hĺbke 22,2 metra sa vyskytujú nepretržité vývery bahna a piesku v objeme asi jeden kubický meter. Tieto v krátkych, niekoľko sekundových cykloch chrlí trojuholníkový, asi 80-milimetrový otvor. Zaujímavosťou je náhle stúpanie a klesanie hladiny jazera aj o 70 centimetrov. K ďalšej záhade patrí, že čln, ktorý nechávajú na vode v uzamknutej jaskyni, nájdu vždy prevrátený. Je možné, že tento jav spôsobuje stúpanie a klesanie hladiny.  

            Členovia Speleoklubu Tisovec svoju prácu vykonali. Teraz je úlohou geológov zistiť dôvody zaujímavých javov.

 

Zdroje:

https://www.teraz.sk/slovensko/jazerna-jaskyna-pri-tisovci-ukryva-vi/271671-clanok.html

https://www.cas.sk/clanok/350844/tajomstvo-strasidelnej-jaskyne-pri-tisovci-odhalene-potapaci-zistili-odkial-vychadzaju-zahadne-zvuky/