Zázračné studničky – Trenčiansky kraj 5.

10. novembra 2018, pieroaz55, Zázračné studničky

 

Miesto:  Lednica

Okres :  Púchov

GPS :      49,11080 N,    18,211855 E

 

 

V obci Lednica pod hradom vyviera prameň.  Povesť o prameni hovorí o krásnej dievčine Katarínke, ktorá  sa mala vydávať. Keďže však bola poddanou, právo prvej noci patrilo hradnému pánovi. Ten si úbohú dievčinu nechal priviesť na hrad priamo od oltára. Katarínka sa však hradnému pánovi neoddala. Radšej skočila z okna a tak ukončila svoj mladý život. Z jej kvapiek krvi vraj ráno po nešťastí vytryskol priezračný prameň. Ledničania ho na počesť krásnej panny Katarínky pomenovali „ Katarínkin prameň“.  Pripisujú mu liečivé účinky. Voda zo studničky je stále čistá, ako bola čistá láska Kataríny.

Zaujímavosťou je, že v roku 1675 navštívil a krátko býval v Lednici aj Ján Amos Komenský. Pamätná tabuľa sa nachádza neďaleko prameňa. Z tabule pri prameni sa dozvieme aj o živote luteránskeho kazateľa, vizionára Mikuláša Drábika. Žil v Lednici ako obchodník so súknom a plátnom 41 rokov. Po odhalení protihabsburského Vešeléniho sprisahania ho zatkli a mimoriadny súd ho v Bratislave odsúdil na smrť.

Obec Lednica je ideálnym východiskovým bodom rôznych turistických ciest do blízkeho okolia. V chotári sa nachádzajú okrem hradu aj Lednické skalky. Neďaleko je Červenokameňské bradlo a Vršatecké bralo.

 

 

Zdroje:

https://www.trencinregion.sk/60574/hrad-lednica

http://www.cbs.sk/novinky/287-za-krasami-lednickeho-bradla-v-bielych-karpatoch.html

http://www.pluska.sk/plus7dni/zaujalo-nas/smoliar.html

https://mytrencin.sme.sk/c/5514692/hrad-lednica-navstivil-aj-jan-amos-komensky.html#ixzz5WNx4iQR3

 

 

 

Foto: autor