Zázračné studničky – Banskobystrický kraj 9.

9. novembra 2018, pieroaz55, Zázračné studničky

 

Miesto:  Stará Halič

Okres :  Lučenec                                                                                                                                   GPS :     48,374483 N, 19, 536934E

 

Neďaleko Haliča sa nachádza studnička – Bystrianka, na ktorú sa viaže nasledovný príbeh. V roku 1690 miestna grófka z Haliča vážne ochorela a nedávali jej žiadnu nádej na uzdravenie. V sne sa jej zjavil svätý Anton Paduánsky, ktorý jej povedal, aby sa každý deň dvakrát denne chodievala modliť na skalu v tvare srdca vzdialenej od kaštieľa asi tri kilometre. Pila tam aj vodu z miestnej studničky. Podľa legendy tam chodila každý deň ráno i večer a modlila sa. Grófka napokon sa uzdravila a jej manžel dal z vďaky na tomto mieste postaviť kaplnku. Dokonca aj cirkev uznala, že sa tam stal zázrak.

Neveriaci hovoria, že v tom boli len pozitívne účinky pešej túry. Veď denne prešla dvanásť kilometrov. Pila vodu zo studničky, ktorá má veľmi dobré minerálne zloženie a to jej zresetovalo organizmus.

V rokoch 1696 až 1939 sem ľudia prúdili na sväté procesie. Podľa záznamov sem v roku 1780 prišlo na púť až 10-tisíc ľudí. Kaplnku však počas II. svetovej vojny zničili. Plánuje sa však postavenie novej kaplnky svätého Antona Paduánskeho na jej pôvodných základoch. Jedným z hlavných iniciátorom je Jozef Pročko. V Maďarsku pozháňal pôvodné maľby kaplnky. Zatiaľ tu osadil tabule, aby navigoval ľudí.

 

K studničke sa dostaneme ak z cesty  Halič – Lupoč odbočíme na Polichno. Asi po 1,5 km., na začiatku hory pôjdeme doprava popri včelíne.  Od včelína asi 20 m. je studnička – Bystrianka.

Základy kaplnky sv. Antona Paduánskeho a skala kde sa chodila grófka modliť nájdeme ak z cesty na začiatku hory odbočíme doľava. Prejdeme popri lese asi 250 m.

Informácie o tomto zaujímavom mieste a mapu s vyznačenou polohou nájdete v  Pizzérii Zbrojnica v centre Haliča.

 

 

Zdroje:

 

https://mynovohrad.sme.sk/c/20268981/vrch-nad-lupocou-je-miestom-zazraku-chcu-mu-vratit-zaslu-slavu.html#ixzz5JRwQlE36

https://www.aktuality.sk/clanok/486066/jozo-procko-je-chore-odfotit-sa-s-postihnutym-dietatom-ze-som-mu-pomohol/

https://www.facebook.com/Hnutie-za-Rekon%C5%A1trukciu-Kostol%C3%ADka-sv-Antona-Padu%C3%A1nskeho-1847018592215422/

 

Foto: autor