Záhady na Slovensku – kostra

12. marca 2018, pieroaz55, Záhady na Slovensku

 

 

Vyvýšenina Na jame je sa severovýchodnej časti vrchu Siná a vytvára asi 100 m dlhú plošinu, sklonenú smerom na juh na rozhraní katastrov Demänovská Dolina a Pavčina Lehota. Nachádza sa tu krasový útvar, v súčasnosti hlboký 16,5 m s umelým násypom okolo otvoru. Na základe tohto umelého násypu  sú domnienky, že ide o priepasť umelého pôvodu, vyhĺbený pri hľadaní vody. V roku 2016 tu bola pri speleologickom výskume nájdená ľudská kostra, ktorá sa  po roku skompletizovala. Antropológovia na Univerzite Komenského prišli k záveru, že ide o ženskú kostru a je predmetom ďalšieho výskumu. Jednalo sa o nešťastnú náhodu alebo násilnú smrť?  Okrem toho sa tu našli aj kostry jeleňa , srnca, ovce/kozy, zajaca atď.

Oblasť Na jame skrýva aj ďalšie tajomstvá. Z východnej a severovýchodnej strany plošinu uzatvára jasne viditeľný val. Na severovýchodnom temene valu možno pozorovať veľké pieskovcové platne. Tento materiál bol sem dovezený asi zo značnej diaľky. Ide o nasucho kladenú kamennú plentu valu. Boli tu nájdené tiež ihlice, kus čepele a celá sekera (nálezy predbežne zaradené do halštatského veku); v roku 2016 aj hrot oštepu. Okrem kovových predmetov sa na plošine pravidelne nachádzajú črepy hrubej keramiky.

Zaujímavosťou tejto lokality sú aj veľké žulové balvany okolo valu a drobné žulové okruhliaky, tzv. projektily koncentrujúce sa pri vstupnej bráne do hradiska. Jeden takýto žulový okruhliak bol nájdený približne 500 m východne od lokality na hrebeni smerujúcom k hradisku. Nepochybne ide o doklad obrany obyvateľov refúgia voči nepriateľovi. Prepálené pieskovcové platne a sekundárne prepálená keramika svedčia pravdepodobne o neúspešnosti tejto obrany. Funkcia valu okolo priepasti je neznáma, azda by ju objasnil dôkladnejší archeologický výskum.

Zvyčajne pri opisovaní záhad uvádzam len informácie získané z prístupných zdrojov. Tento raz si dovolím uviesť aj moju, aj keď len amatérku hypotézu. Nemohla priepasť s objavenými kosťami  slúžiť ako obetisko ?  Záhadné sú aj veľké žulové balvany okolo valu. Odkiaľ pochádzajú, aký bol ich účel. Žula sa v danej oblasti nenachádza. Vrch ako aj celý masív Sinej je čisto vápencového zloženia. V širokom okolí sa nachádza len tento materiál.

 

 

Zdroje:

 

https://myliptov.sme.sk/c/8239912/na-jame-nasli-utocisko-ludia-zdoby-zeleznej.html#ixzz57rtr4mQw

http://www.spolokseptentrio.sk/2017/04/18/nestastna-nahoda-alebo-nasilna-smrt-refugium-na-jame-skryva-tajomstvo-neznamej-osoby/

http://www.speleodd.sk/main.php?pageid=11&novinka=568

http://www.speleodd.sk/main.php?pageid=13&novinka=46