Záhady na Slovensku – kameň v lesnom parku

27. februára 2018, pieroaz55, Záhady na Slovensku

 

 

Zaujímavý kameň sa nachádza v Bratislavskom lesnom parku neďaleko od Peknej cesty . Mohutný špicatý kameň, ktorý má z východnej strany tri nápadné jamky, ktoré mohli vzniknúť len vysekaním ľudskou rukou. Všetky tri sa nachádzajú vo výške asi 70 cm nad pôdou v jednej vodorovnej línii. Vzdialenosť medzi stredmi otvorov je 30 cm a veľkosť každého z nich je 12 cm na dĺžku šírka 5 cm a hĺbka 8 cm. Vo vnútri kameňa sa steny zbiehajú, takže otvory majú zahrotený tvar. Takto označených kameňov na tomto mieste vraj bývalo viac a vytvárali akúsi líniu.

Ich význam, účel, praktické využitie sú úplnou záhadou. Kto a kedy toto značenie vytvoril, je nevyriešenou otázkou.  Značenie by mohlo mať aj kultový význam. Orientácia na východ, možnosť, že svah v minulosti nebol zalesnený, dobrý výhľad na Podunajskú rovinu a možná línia viacerých kameňov by mohli nahrávať aj tomuto riešeniu. Kto vie? Údajne vraj mohlo ísť aj o staré (starobylé?) značenie hraníc urbariátu, jeho hranice týmto územím prebiehajú dodnes. Podobne ako písaný kameň medzi Lamačom. a Stupavou.

Podrobnejšie o starých bratislavských hraničných kameňoch sa dozviete na:

http://www.planetslovakia.sk/blog/99-hranicne-kamene-v-okoli-bratislavy alebo

http://www.bratislavskerozky.sk/sk/Cerstve-rozky/Tematicke-prechadzky/Hranicne-kamene-stareho-Presporka-ciel-opakovanych-vychadzok-Bratislavskych-rozkov-.html

Zdroj:

http://www.treking.cz/regiony/bratislavsky-lesny-park.htm?full_discussion=true&id_comment[]=12976