Zázračné studničky – Nitriansky kraj 9.

19. novembra 2017, pieroaz55, Zázračné studničky

Miesto:  Kapince

Okres :  Nitra

GPS :     48⁰ 26‘ 46,934 N,  17⁰ 59‘ 21,9423 E

 

O studničke, ktorá sa volá Lužbetka sa traduje nasledovný príbeh.  Po ceste neďaleko studničky prechádzal zvláštny sprievod. Bol to sprievod, ktorý viezol malú princeznú Alžbetu do Durínska. Princezná Alžbeta bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. A Gertrúdy. Narodila sa v Bratislave a žila ako dieťa na hrade Budín. Ako štvorročnú ju zasnúbili Durínskemu markgrófovi Ľudovítovi.  Podľa dohody ju poslali na hrad Wartburg, kde mala žiť do svadby. Keď sprievod malej princeznej rozložil stany, napojil kone, nabrali vodu zo studničky a vykúpali malú princeznú. Pre obyvateľov osady, ako aj pre pastierov, bol príchod malej princeznej veľká udalosť, ktorú si zapamätali a uchovali v spomienkach.  Táto zvláštna žena bola štyri roky po smrti, vyhlásená za svätú. Na pamiatku jej pobytu pri studničke nazvali prameň „Alžbetka“. Niektorí pastieri hovorili, že po jej smrti, vždy ráno v oparoch hmly, vídali na lúkach behať malé dievčatko, v košieľke a volali ju Lúčna Betka. Všetko dávali do súvislosti so sväticou, ktorá sa v týchto miestach objavila ako malé dievčatko.  Názov studničky stáročiami prekrútili, prispôsobili : „Alžbetka“ alebo „Lúčna Betka“ zmenili na „Lužbetka

Studničku si začali uctievať. Verili že svätica im pomôže. Kúpali svoje choré deti vo vode z tohto prameňa a prali v nej ich košieľky. Ešte v druhej polovici dvadsiateho storočia sa priamo pri prameni nachádzala dnes už stratená socha Panny Márie a stromy a kríky okolo neho boli ako prejav vďaky posiate detskými košieľkami.

Prameň je teraz zapadnutý lístím a zahádzaný zeminou. Je tu zasypaná betónová skruž kde možno pôvodne prameň vyvieral.

Prameň sa nachádza v malom lesíku, v katastri obce Kapince. Je to pár desiatok metrov východne od štátnej cesty Nitra – Radošina, za obcou  za obcou Malé Zálužie.

1

2

3

 

 

Zdroje:

 

http://www.zbehy.sk/e_download.php?file=data/messages/obsah28_3.pdf&original=2005-03.pdf

http://malezaluzie.sk/storage/obcasnik/obcasnik-zima-2007.pdf

http://malezaluzie.sk/storage/obcasnik/obcasnik-zima-2005.pdf

 

Autor fotografií: pieroaz55