Zázračné studničky – Nitriansky kraj 8.

26. októbra 2017, pieroaz55, Zázračné studničky

 

MiestoNitra – Svoradov prameň

Okres:  Nitra

GPS: 48,619895 N,  18,226052 E

 

Svoradov prameň je vyhľadávaným miestom oddychu. Prameň dostal meno podľa benediktínskeho mnícha, ktorý žil pustovníckym spôsobom života v neďalekej jaskyni  na prelome 10. a 11. storočia. Vode z tohto prameňa boli pripisované zázračné účinky, vyhľadávali ho chorí a starí ľudia. Psychotronici vode z tohto žriedla prisudzujú vysokú energetickú hodnotu a priaznivý účinok na ľudský organizmus.

Kvalita vody v studničke je pravidelne monitorovaná a vyhodnocovaná, informácie o kvalite vody sú uverejnené v blízkosti prameňa. Voda v ňom je v súčasnosti pitná a má vraj priaznivý účinok na ľudský organizmus.

Na Zobore sa nachádza päť prameňov. Už v časoch existencie zoborského kláštora boli známe zdroje pitnej vody, ktoré sa nachádzali v údolí severovýchodne od kláštora. V 11. storočí vodu zachytávali do studní a potrubím viedli do kláštora. Zvyšky vodovodu, ktoré sú technickým unikátom, boli objavené pri archeologickom výskume. V súčasnosti je vodou zo zoborského prameňa zásobovaný blízky liečebný ústav, ale aj upravená studnička, známa pod názvom Svoradov prameň.

Svoradov prameň je len kúsok od liečebného ústavu tuberkulózy a respiračných chorôb v Nitre.

21

22

 

Zdroje:

https://www.nisys.sk/www/content/nisys/svoradov-pramen/0/1126

http://strazcaprirody.sk/ochrancovia-prirody-cistili-svoradov-pramen/

http://mimiajejsvet.blogspot.sk/2012/05/svoradov-pramen-jaskyna.html

https://www.sme.sk/c/1051272/najvyhladavanejsi-je-svoradov-pramen.html#ixzz4qiTJNvZQ

 

Autor fotografií: pieroaz55