Zázračné studničky – Žilinský kraj 4.

23. októbra 2017, pieroaz55, Zázračné studničky

Miesto :  Olešná

Okres :   Čadca

GPS :  49⁰ 30‘ 11,053  N, 18⁰ 39‘ 28,588  E

 

 

V Olešňanskom Klíne sa nachádza kaplnka Blahoslavenej Panny Márie Ustavičnej pomoci. Traduje sa príbeh že počas prechádzky Dr. Vladimíra Nárožného s manželkou a so svojou dcérou, ktorá bola takmer slepá, sa táto napila vody zo studničky. Po chvíli sa jej zrak natoľko zlepšil, že už nemusela používať lupu. Na znak vďaky dal menovaný v roku 1932 postaviť kaplnku. Púť a sv. omša sa tu koná každoročne na sviatok sv. Petra a Pavla. Stretávajú sa tu rodiny, susedia z oboch strán hraníc./SR, ČR/

Istý turista z Čiech stretol na Muřinkovém vrchu, tak nazývajú toto miesto, akéhosi miestneho horala. Tento muž mu ukázal studničku a povedal mu, že keď sa z nej napije, splnia sa mu tri želania. Tak teda sa napil a prial si tri, v tej dobe skoro nesplniteľné. V priebehu necelého roku sa mu splnili. Nebolo to celkom ideálne, ale aspoň vyhovujúce.. No kde sa vám môže také niečo stať? Tak som si prial aj.

K studničke sa môžeme najlepšie dostať  z osady Horní Lomná /ČR/ po žltej turistickej značke. Ku kaplnke so studničkou je to cca. 2 hod..

                          img_0050

img_0048

 

 

Zdroje:

 

http://www.obecolesna.sk/kultura/59-kaplnky

http://pvapenik.blog.cz/1106/o-zazracnych-studankach

http://www.mavlast.cz/top-turisticke-cile.murinkovy-vrch

http://www.frodogalery.cz/text/murinkovy-vrch

 

Autor fotografií: pieroaz55