Zázračné studničky – Prešovský kraj 9.

20. októbra 2017, pieroaz55, Zázračné studničky

 

Miesto :  Vysoká – studnička pri kapličke

Okres :  Sabinov

GPS : 49⁰ 7‘ 22,816₺  N,  20⁰ 52‘ 38,049₺ E

 

 

Liečivý, zázračný prameň sa nachádza pri vstupe do obce, pri kaplnke Panny Márie. V povesti o studničke sa hovorí o starej dievke zvanej Petrova Hana, ktorá bývala pod cintorínom. Bola nezdravá, mala zlú chorobu, asi padúcnicu. Vraj k nej chodil každú noc z cintorína duch – farár a kázal jej, aby ľudia vystavili kaplnku. Raz ju farár, duch, odviedol na miesto terajšej ,,Kapličky“ ( Kaplnky ). Vytýčil miesto a vykolíkoval ho. Súčasne prikázal, aby blízky prameň vody každoročne svätili.“

Vodu z prameňa považovali miestne ženy za liečivú. Uvádzajú  príbeh dievčatka s chorými očami, ktoré sa potieraním touto vodou uzdravilo. Pri prameni sa každoročne koná veľká odpustová slávnosť spojená so svätením prameňa. Po vodu si tu chodia ľudia aj s okolitých dedín. Voda z tohto prameňa je takmer vždy čistá, aj keď ostatné pramene sú kalné a má stálu teplotu asi 3º C. Pomáha vraj pri všetkých neduhoch.

Kaplnka Panny Márie, pri studničke, je murovaná z kameňa a omietnutá. Nad štítovou fasádou je nadstavená malá drevená veža, v ktorej je zvon s nápisom Svätá Mária oroduj za nás 1870. Kaplnku kryje sedlová strecha, nad ktorou sa týči železný, ručne kovaný kríž. Podľa ústneho podania sa s jej vznikom spája iná povesť.  Miestnemu dievčaťu sa zjavila Panna Mária.. Dala jej príkaz, aby na mieste ktoré “Ona“ vykolíkovala vŕbovými prútikmi postavili kaplnku. Nakoľko dievča nesplnilo príkaz Panny Márie, kaplnka nebola v tej dobe hneď postavená, už sa jej viackrát nezjavila.

 Kaplnka je dnes centrom širšieho upraveného areálu s betónovými tvárnicami, lavičkami, cestičkou ku prameňu a studni, kde sa koná na sviatok mena Panny Márie odpustová slávnosť.

Studnička s kaplnkou je hneď pri vstupe do dediny po pravej strane cesty z Brezovičky.

 

img_0155

img_0136

img_0146

 

Zdroje:

http://www.obecvysoka.com/kaplnka-panny-marie

https://sk.wikipedia.org/wiki/Vysok%C3%A1_(okres_Sabinov)

http://www.obecvysoka.com/pramen-pri-kaplnke

 

Autor fotografií: pieroaz55