Zázračné studničky – Košický kraj 3.

18. októbra 2017, pieroaz55, Zázračné studničky

 

Miesto : Úhorná – prameň pri kaplnke Panny Márie Snežnej

Okres :  Košice okolie Miesto : Úhorná – prameň pri kaplnke Panny Márie Snežnej

GPS :  48⁰ 43‘ 13,256₺   N       21⁰  0‘  39,662₺  E

 

 

Prameň liečivej zázračnej vody s kaplnkou Panny Márie Snežnej sa nachádza nad obcou Uhorná a pod vrchom Hekerová (1260 m n.m.). Pri kaplnke je aj prístrešok, ktorý slúži pre slávenie liturgií pod holým nebom. Pôvodná drevená kaplnka v bola posvätená 31. mája 1813.

K vode vytekajúcej z prameňa pri kaplnke oddávna  prichádzali matky so svojimi zrakovo postihnutými deťmi prosiac o ich uzdravenie. V lete roku 1925 sa v blízkych kúpeľoch Štós liečil bohoslovec Štefan Herko. Mal tuberkulózu v pokročilom štádiu a vykašliaval z pľúc krv. Pri svojich prechádzkach po okolí sa dostal ku kostolíku i k neďalekému prameňu. Prebdel pri prameni v modlitbách celú noc. Prosil Pannu Máriu o svoje uzdravenie a sľúbil jej, že ak sa uzdraví, postaví jej priamo pri prameni kaplnku. Jeho zdravotný stav sa zlepšil. V roku 1929 bol vysvätený za kňaza a splnil svoj sľub. Pri prameni postavil kaplnku a do nej vložil dvojmetrovú sochu Panny Márie. Kamene z bieleho kremeňa na stavbu kaplnky – jaskyne, priniesla mládež z Úhornej zo Smolníka a Krásnohorského Podhradia. Kňaz Štefan Herko, vďačný Pánu Bohu a Panne Márii za svoje uzdravenie, na mieste pôvodnej kaplnky z roku 1813 začal z vlastnej iniciatívy budovať nový kostol. Kostol postavili z milodarov veriacich farnosti a okolia.

 

Ku studničke s kaplnkou sa dostaneme, ak skoro na konci obce, smerom od Smolníka, odbočíme medzi domami č.75 a 83 vpravo a potom popri úvoze pokračujeme na lúku so studničkou.

 

 

 

 

6-3

6-1

 

6-2

Zdroje:

 

http://www.putnickemiesta.sk/putnicke-miesta-na-slovensku/roznavska-dieceza/uhorna/

http://www.keturist.sk/info/nabozenske-pamiatky/kaplnka-panne-marii-sneznej-pri-obci-uhorna/

www.rkcsmolnickahuta.sk/galeria/kaplnka-uhorna

 

Autor fotografií: pieroaz55