Záhady na Slovensku – šípy

23. januára 2017, pieroaz55, Záhady na Slovensku

 

Budmerice – mykénska stopa.

 

Počas výskumnej sezóny v roku 2011 na okraji rozľahlého opevneného sídliska v Budmericiach narazili na unikátny nález – nezvyčajný hrot šípu z bronzu. Už svojím tvarom predmet vyvolával podozrenie, že nejde o výrobok, vychádzajúci z miestnych tradícií.           V maďarovskej kultúre (18. – 15. storočie pred n. l.) sa totiž pri lukostreľbe používali kamenné a kostené hroty. Bronzové exempláre sa začali používať až neskôr, v strednej dobe bronzovej, však odlišné typy.

Pri hľadaní ich pôvodu sa zistilo, že analogické šípy sa vyrábali vo východnom Stredomorí v mykénskej kultúre. Nachádzajú sa na takých významných lokalitách, akými sú šachtové hroby v Mykénach, Dendre, kráľovský palác v Knósse na Kréte. V mladšej dobe bronzovej sa objavili aj na území dnešného Balkánu. Ich výskyt u nás však vyvoláva mnohé otázky. Hroty šípov sú mimoriadnym nálezom, ktoré si v ďalšom vedeckom bádaní zaslúžia zvlášť pozornosť.

Ide o import alebo len o domáce napodobovanie cudzích vzorov? Ako sa sem dostali? Obchodnou výmenou, alebo ich priniesli samotní nositelia mykénskej kultúry? Prichádzali na naše územie priamo mykénski lukostrelci? Boli súčasťou obchodných a prospektorských skupín alebo len jednotlivcov? Mytologickým vodidlom k priamym kontaktom s Egeidou by mohol byť aj príbeh o argonautoch , ktorého hrdinovia sa plavili aj po Dunaji, achájskymi Grékmi nazývanom Istros. Dej mýtu sa odohráva pred trójskou vojnou, čiže v období mykénskej kultúry. Do písomnej podoby bol však prevedený z ústneho podania až v 3. storočí pred n. l. Možno však obsahuje povestné zrnko pravdy.

Pri vedeckom vyhodnocovaní sa zistilo, že zo Slovenska pochádzajú ďalšie jednotlivé kusy. Všetky výlučne z opevnených sídlisk staršej až začiatku strednej doby bronzovej (Nitriansky Hrádok, Nižná Myšľa). Tieto však, aj pre svoju ojedinelosť a nenápadnosť, dosiaľ unikali pozornosti bádateľov.  Je veľmi prekvapivé, že na Slovensku ich zaznamenávame pomerne skoro, prekvapivo paralelne s ich prvým výskytom v egejskej oblasti (16./15. storočie pred n. l.).

 

Zdroje:

http://www.historickarevue.com/clanok/zahada-bronzoveho-sipu

http://tech.sme.sk/c/5571001/kanibali-z-doby-bronzovej-zili-pri-budmericiach.html

http://naspezinok.sme.sk/c/7335413/v-nalezisku-objavili-ludske-kosti-so-znamkami-varenia.html

http://www.muzeumpezinok.sk/sk/aktuality-/archeologicky-vyskum-pravekej-osady-v-budmericiach

http://www.trnavskyhlas.sk/c/4097-dobrodruzstvo-v-dobe-bronzovej.htm

http://naspezinok.sme.sk/c/7335413/v-nalezisku-objavili-ludske-kosti-so-znamkami-varenia.html