Záhady na Slovensku – Klarisky

11. januára 2017, pieroaz55, Záhady na Slovensku

 

Poklad klarisiek

 

V roku 1901 bol vraj náhodne objavený kryptogram, vyrytý do cínovej tabuľky, ktorý by mal ukrývať kľúč k pokladu zaniknutého rádu bratislavských klarisiek.

Ten rozkvital predovšetkým v druhej polovici 17. storočia. V roku 1782 nechal cisár Jozef II. (1741–1790) rozpustiť rády na území celej monarchie a preto bolo potrebné umiestniť nadobudnuté poklady a relikvie do bezpečného úkrytu. Podľa tradície predstavená kláštora poverila murára Norberta Danka, ktorý vyhĺbil otvor do hrubých múrov kláštora. Tam zamurovali kovovú nádobu so vzácnymi klenotmi a relikviami klarisiek. Odviezli len vzácnu monštranciu, ktorá bola ukrytá v kostole v Jarovciach. Ďalšia vzácnosť Jezuliatko,  bolo dopravené do kostola na Malej Strane v Prahe.

Jediné vodidlo, ktoré nás môže priviesť k lokalizácii skrytého bohatstva je už predtým zmienená cínová tabuľka, ktorej text bol údajne objavený v pozostalosti archivára a knihovníka bratislavskej kapituly Dr. Ovidia Fausta (1896–1972). Ten bol údajne blízko jej rozriešeniu, ale zomrel skôr ako stihol odhaliť miesto úkrytu. Kto vylúšti miesto úkrytu vzácneho pokladu ? Podarí sa nájsť na základe tohto návodu stáročia ukrytý poklad ženského rádu klarisiek ? Podobne ako v prípade ďalších rádových pokladov si na odpoveď, ako sa zdá, budeme musieť ešte nejaký čas počkať.

Text kryptogramu, vyrytého na cínovej tabuľke:

D.O. M. p v B A A S T 0 R P V B A A S T T AE L L M M E E A AA C S S T N ! 1 AEAE L M E A C T N 1 D V M E A C T N 1 D V B E A S T N CM F V B E A S T 0 R GY V B E A S T O R H  

 

 

Zdroje:

https://www.jesensky.sk/index.php?lng=sk&page=publikacie&go=6&go2=175

http://www.esoterika.cz/mysteria/magicke-chvenie-zazracne-zaklinadla-ii

http://www.jesen.cz/clanek60.html