Záhady na Slovensku – dúpence

7. januára 2017, pieroaz55, Záhady na Slovensku

 

Dúpence

 

V chotári Hontianskych Tesár (asi 35 km od Levíc) sú štyri kamenné skrýše, ktoré sa nazývajú „dúpence“ alebo „dúpänce“. Prvý raz ich opísal v roku 1902 Andrej Kmeť (1841-1908), obdivovateľ prírody, vedec a turista v diele Ďalšie výskumy z obvodu Sitna. Názov dúpence podľa Andreja Kmeťa poukazuje na veľmi dávny pôvod dier vyrúbaných do mäkkého kameňa, pretože, ako uvádza: „náš ľud dávno už nepoužíva slovo dúpä o diere alebo jaskyni.

Situované sú na úpätí svahu, najnižšia je na úrovni potoka Štiavnica, najvyššia asi vo výške 20 metrov. Miestni ich podľa počtu otvorov nazývajú aj  „jednodierka“, „dvojdierka“ a „osemdierka“, ktorá je najväčšia. Okolo centrálnej podkovovitej miestnosti je do pieskovca vysekaných až osem komôrok, z ktorých polovica je menšia, určená zrejme pre deti. . Steny pokrývajú rôzne kresby a nápisy, mnohé však zo súčasnosti, takže sa ťažko rozpoznáva pôvodná výzdoba.

Osemdierka, je úkaz nadnárodného významu. Málo o ňom vieme a šíria sa rôzne fámy o jej vzniku a účele. Od meditačných komôrok pre mníchov až po mimozemský pôvod.   Nad dúpencami sa našli v minulosti zvyšky kamenného muriva, o ktorom sa usudzovalo, že by mohli patriť zaniknutému kláštoru. Okrem ústnej tradície jeho existenciu nič iné nedokladá.

Najčastejšie spomína vybudovanie dúpencov v súvislosti s vpádom Turkov v 16. storočí. Podľa domácich sú otvory ešte staršie a ľudia sa v nich ukrývali už v polovici 13. storočia pri vpáde Tatárov.

Účel ani vek dúpeniec doteraz nie je celkom známy, pretože zatiaľ neboli predmetom odborného výskumu.

V obciach Brhlovce a Lišov sa taktiež nachádzajú miestnosti vysekané do tufu, pri ktorých je však dokázané že slúžili ako ubytovacie alebo skladovacie priestory.

 

Zdroje:

http://honttesare.sk/dupence/tesarske-dupence-skalne-skryse-pred-turkami

http://plus.sme.sk/c/20062783/vykopat-jamu-a-schovat-sa-to-su-nase-dejiny.html#ixzz4S4f5gTM1

http://www.vypadni.sk/sk/tesarske-dupence

http://www.svetokolonas.sk/dupance-a-tesarska-roklina/

https://www.kamzdomu.sk/index.php/sk/detail/251/tesarske-dupence