Zázračné studničky – Nitriansky kraj 5.

5. októbra 2016, pieroaz55, Zázračné studničky

 

Miesto:  Nová Ves nad Žitavou – Studnička

Okres: Nitra

GPS:  48,289064°N,  18,306823° E

 

Vyviera tu voda, o ktorej ľudia hovoria, že má zázračné účinky a lieči ťažko chorých. Prameň je na mieste, na ktorom sa v roku 1860 údajne miestnemu pastierovi zjavila Panna Mária. Pásol tam ovce a kravy, jedna kravička mu prešla cez vodu na druhú stranu potoka, ktorý bol takmer vyschnutý. Keď po kravičku pastierik išiel, akurát zvonili na obed. Vtedy sa mu zjavila Panna Mária a povedala, že bude pomáhať ľuďom a prameň bude liečivý – ale len pre tých, ktorí v ňu uveria. Nie všetci obyvatelia automaticky uverili. Traduje sa, že istá roľníčka žiarlila, že prameň nevyviera priamo na jej pozemku, preto ho začala zahrabávať. Na nohách sa jej vytvorili veľké chrasty. Uverila v zjavenie a nohy si chodila umývať do prameňa. Po čase jej chrasty zmizli. Miestni postavili na mieste najskôr len maličkú drevenú modlitebňu, z ktorej sa neskôr stalo známe slovenské pútnické miesto.

Aj v súčasnosti sú pamätníci na zázračné uzdravenia. Chorá pani, ktorá ležala v nemocnici vo veľmi ťažkom stave sa niekoľko krát napila vody zo studničky, onedlho sa zotavila a žila ešte niekoľko rokov. Ťažko postihnutému chlapcovi pridávali vodu zo studničky do kúpeľa a jeho zdravotný stav sa zlepšil. Voda vraj pomáha otehotnieť neplodným ženám. Ale iste pomáha len tým, ktorý v ňu uveria, ako povedala Panna Mária pri svojom zjavení. Viera uzdravuje.

Studnička sa nachádza pri štátnej ceste  z Novej Vsi nad Žitavou do Veľkých Chyndíc pri potoku Drevenica.

Nad potokom Drevenica, je vybudovaný trojklenbový Turecký most ako jedinečná architektonická pamiatka z 15. storočia, z obdobia tureckého pustošenia. Na tomto moste bola v minulosti mýtnica a vyberalo sa tu mýto. Spájal Tekovskú a Nitriansku župu. Takmer do konca 20. storočia bol most funkčný. Do dnešného dňa ho domáci nazývajú „turecký most“.

 

Zdroje:

http://nasanitra.sme.sk/c/20181990/na-studnicke-lieci-putnikov-pitna-voda-z-artezskej-studne.html

http://www.teraz.sk/regiony/nova-ves-nad-zitavou-obec-zaujimavosti-m/200041-clanok.html

http://nasanitra.sme.sk/c/6491197/zazracna-voda-udajne-lieci-chorych-ludi.html#ixzz394wDhHGO

1234