Zázračné studničky – Nitriansky kraj 4.

4. októbra 2016, pieroaz55, Zázračné studničky

 

 

 

 

 

Miesto:  Lúčnica nad Žitavou – Vajkovská studnička

Okres: Nitra

GPS: 48,224786° N,  18,272538° E

 

Neďaleko Lúčnice nad Žitavou vyviera v miernom svahu prameň zvaný Studnička. Uprostred polí tu bývala aj počas najväčšieho sucha vlhká pôda a blato. Snažili sa pôdu vysušovať, ale márne. Napriek neúspechom, miestny gazda pôdu naďalej obrábal. Raz sa pri oraní stalo, že kone s gazdom zapadli až po bruchá do bahna a pluh to ťahalo do zamokrenej hlbočiny. Vtedy začal gazda prosiť pána Boha o záchranu. Kone sa vzopreli a vytiahli pluh aj gazdu. Na mieste kde zapadli začal vyvierať prameň. Z vďačnosti za záchranu vybudovala gazdova rodina na tomto mieste kamennú studničku. Chýr o studničke sa rozšíril po okolí, voda nie len občerstvovala, ale aj uzdravovala. Navštevovali ju matky s deťmi, kde sa modlili za ich uzdravenie a deti sa vraj naozaj uzdravili. Liečivé účinky ale mala vraj najmä na choroby očí.

Kaplnku pri studničke dali postaviť majitelia miestneho kaštieľa z vďačnosti za uzdravenie pani veľkomožnej.

Na začiatku Vajky nad Žitavou, časti Lúčnice, zo smeru z Dičky, odbočíme doprava a prejdeme cez železničnú trať. Potom doprava popri potoku a novo vysadenom stromoradí až ku kaplnkám so studničkou.

 

Zaujímavý je príbeh lavičiek v areály studničky. Pri rekonštrukcii Prezidentskej záhrady v r. 1996 mali skončiť v šrote, svojím stavom a dizajnom sa už totiž na takéto významné verejné miesto nehodili. Tomu sa však podarilo zabrániť a rodák z Lúčnice nad Žitavou, žijúci v tom čase v Bratislave, zariadil ich prevoz do miesta svojho rodiska. Tu našli svoj druhý domov pri Studničke v Lúčnici nad Žitavou

 

Zdroje:

http://www.kamnavylet.sk/atrakcia/vajkovska-studnicka-lucnica-nad-zitavou

isinovic.blog.sme.sk/c/292954/Putovanie-po-slovenskych-Kalvariach-CLXXII-Lucnica-nad-Zitavou.html

bacde