Zázračné studničky – Nitriansky kraj 3.

3. októbra 2016, pieroaz55, Zázračné studničky

 

Miesto: Šurany – Studnička v kaplnke Nepoškvrnenej Panny Márie

Okres: Nové Zámky

GPS: 48,092220° N,  18,194628° E

 

V minulosti údajne prišla silná búrka, pri ktorej sa vyvrátil veľký strom. V priehlbine po koreňoch začala vyvierať voda a vytvorila sa studničku. Raz sa istá dievčina pozrela do tejto studničky a uvidela podobu Panny Márie. Bohabojní obyvatelia na počesť Panny Márie studničku  upravili a postavili na tomto mieste malú kaplnku.

Zaujímavosťou je, že tu stáli kaplnky dve. Ako to už býva, Šurančania chceli mať vlastnú kaplnku a Kostolnosečania tiež. Aj ich poloha charakterizovala „dobré“ vzťahy medzi susedskými obcami – kaplnky stáli k sebe chrbtom. Neskôr bola však tá šurianska zbúraná aby sa ukončili večné spory o zázračnú vodu. Studnička je dnes pod oltárom a prístup k nej je zvonka. Dvierka sú však zamknuté.

Kaplnku nájdeme smerom na Úľany nad Žitavou. Pred prechodom cez železničnú trať je vidieť kaplnku po ľavej strane v skupine stromov.

 

V Šuranoch, časti Nitriansky Hrádok, pri rieke Nitra sa nachádza zemné hradisko Zámeček. Patrí medzi najväčšie archeologické náleziská v strednej Európe a je právom nazývané „Slovenskou Trójou“. Vzácnym nálezom je plastika sediacej ženy „Hrádockej Venuše – Magna Mater“.

 

Zdroj:

http://www.zitava.sk/folklor-povesti-a-povery/studnicka-v-suranoch

12