Zázračné studničky – Nitriansky kraj 2.

2. októbra 2016, pieroaz55, Zázračné studničky

 

 

 

Miesto:  Pozba – Studnička pri kaplnke Sedembolestnej Panny Márie

Okres: Nové Zámky

GPS: 48,112017° N,  18,392313° E

 

Stará legenda vraví, že v 18. storočí boli blízko studničky pasienky a pastieri sa chodili umývať k prameňu. Často pozorovali bielu holubicu, ktorá sa v prameni kúpavala. Jeden pastier mal slepú dcéru a raz, keď tam videl kúpať sa holubicu, poumýval aj dcére oči. A stal sa zázrak – dcére sa vrátil zrak. Chýry o ňom sa doniesli aj k miestnemu pánovi. Ten týmto klebetám nechcel uveriť a posmieval sa im. Raz vyhlásil, že má slepého koňa a ak sa aj tomu vráti zrak, potom určite uverí. Ľudia teda tak aj urobili. Umyli koňovi oči a naozaj sa mu vrátil zrak. Jemu sa vrátil, ale pán vzápätí oslepol.

Onedlho sa stal aj druhý zázrak. Pri liečivom prameni sa konali omše v maďarskom aj slovenskom jazyku. V údolí rástla stará hruška, pri ktorej sa slúžila slovenská pobožnosť. Raz počas omše sa isté choré dievča z obce Strekov zadívalo na hrušku a v jej konároch uvidelo Pannu Máriu. Krátko nato sa dievča uzdravilo.

Neskôr na mieste starej hrušky postavili kaplnku a z jej dreva rezbár vyrezal sošku Sedembolestnej Panny Márie, Pietu. Socha je zhotovená z jedného kusa dreva. Je jedinečná, lebo Panna Mária na nej nesedí ako na iných zobrazeniach, ale kľačí na jednej nohe. Takýchto sôch je vraj na svete iba osem.

V roku 1841 bola v blízkosti prameňa postavená prvá kaplnka. Prvá svätá omša sa v Studničke pri kaplnke slúžila v roku 1869 na žiadosť veriacej z Tekovských Lužian, pretože vďaka uzdravujúcemu prameňu sa vyliečila z ťažkej očnej choroby.

Existuje veľa svedectiev zázračnej uzdravujúcej sily vody z tohto prameňa. Účinkovala najlepšie v prípade očných chorôb a slepoty. Vravieva sa, že vrátila zrak mnohým slepcom.

Studnička sa nachádza pri štátnej ceste z Pozby smerom na Bardoňovo.

V blízkosti Pozby sa nachádzajú známe termálne kúpele Podhájska. Mnohí návštevníci Podhájskej si urobia aj výlet k Studničke. Menej známa je zrúcanina paulínskeho kláštora v Mariačaláde, v katastri obce Veľké Lovce. Počas nebezpečenstva slúžil ako ochrana pre ľudí a v čase mieru ako svätyňa. Dvojvežový kostol, bol podobný tomu v Marianke. Pri ceste z Veľkých Loviec do Podhájskej je vraj malá kaplnka Sedembolestnej Panny Márie z roku 1512. Soche, ktorá sa tam nachádza, sa hovorí „žijúca“. Sú vraj svedkovia, ktorí videli ako sa socha hýbe.

 

Zdroje:

http://studnickapozba.sk/

http://www.nazorobcana.sk/novinka-sprava-aktualita/kultura/clanok-313/putnicke-miesto-na-juhu-slovenska

http://www.apartmanmonty.com/vylety-do-okolia/

http://www.zitava.sk/kostoly-klastory-a-krize/studnicka-v-pozbe

12345