Zázračné studničky – Bratislavský kraj 2.

30. septembra 2016, pieroaz55, Zázračné studničky

             

               Zázračné studničky – Bratislavský kraj 2.

Miesto : Marianka – kaplnka sv. Studne

Okres : Malacky

GPS :  48.247428°N,  17.068781°E

 

Najstaršia legenda o studničke hovorí o krvilačnom zbojníkovi, ktorý vystrájal v okolitých lesoch. Narodila sa mu „dvojnásobná potvora, která sa ne člověku, ale k nerozumnému zvířeti podobná byla.“ Zlý zbojník stíhaný trestom Božím však naďalej pokračoval vo svojich brutálnych činoch. Ale jeho žena sa vrúcne modlila a prosila o zmilovania. Bola vyslyšaná. Zjavenie ju zavedie k prameňu, kde sa jej deti „po umytí na zdravé a radostné premenia“. Zvesť o čarovnej moci prameňa sa onedlho rozšírila po celej krajine. Celé zástupy slepých, chromých, chorých úbožiakov sa s prosbami o vyslyšanie ponáhľali napiť a umyť sa vodou z požehnaného prameňa.

Druhým zázrakom bolo nájdenie sošky Panny Márie Tálenskej. O jej pôvode legenda hovorí, že ju v roku 1030 z hruškového dreva vytesal zbožný pustovník žijúci v tunajších lesoch. Krátko po jej ukončení v Uhorsku nastali krvavé časy. Krajina sa zmietala v bojoch o trón a pohanskí jazdci nemilosrdne plienili všetko kresťanské. Pustovník sa rozhodol sošku zachrániť a ukryl ju v bútľavom strome. Roky do údolia za uzdravením prúdili ľudia zo všetkých strán, ale nik nevedel odkiaľ sa tieto zázraky berú. Až raz jeden slepý žobrák, ktorý sa vrúcne modlil v tálskom lese, začul hlas z neba. Ten mu prezradil, že ak si umyje oči v prameni, stane sa zázrak. Len čo si umyl oči touto vodou, otvorili sa mu a začal vidieť. Z prameňa vybral sošku Panny Márie, ktorú tam uvidel ležať, nechal pre ňu zhotoviť drevený stĺp.

Legendy sa nepovažujú za hodnoverný historický prameň, ale od roku 1661 existujú o mariatálskych zázrakoch nespočetné záznamy v rukopisoch pavlínskych kňazov. Napríklad kniha Kummerova opisuje až 140 mimoriadnych udalostí od roku 1634 do roku 1730. Spomína  tu konkrétne príbehy o tom ako „slepí od narodenia zrak dostávajú, iným slepým sa zrak vracia, krvotok sa zastavuje, reumatici sa uzdravujú, šľakom porazení sa uzdravujú a rozumu zbavení k sebe prichádzajú“.

Lurdská jaskyňa na úpätí kopca je  obložená desiatkami tabuliek z najnovších čias, od tých, ktorí prosili a boli vyslyšaní.

Kto by nepoznal najstaršie pútnické miesto na Slovensku Mariatál. Keď tam nebol, tak istotne o ňom už počul. Cestu tam vysvetľovať nemusím, priamo tam sa dostanete autom alebo autobusom.

Keď už budete v Marianke mohli by ste sa ešte prejsť k Marianskym kameňolomom. Pôjdete po asfaltke ponad Kaplnku sv. Studne. Na pravej strane uvidíte veľký kameňolom, z vrcholu ktorého je pekný výhľad, ale prístup na vrchol nie je moc pohodlný. Druhý kameňolom je menší ale oveľa dostupnejší. Pri prechode potôčika stačí odbočiť doľava a ste tam. Hlavnú časť kameňolomu tvorí jazierko, z časti zarastené. Zaujímavosťou je, že sa tu natáčali niektoré scény z amerického filmu Dračie srdce v r.1996. Vtedy bola stredom jazierka vybudovaná drevená lávka a na svahoch kameňolomu lešenie. Môžete pokračovať ďalej po asfaltke za kameňolomom, okolo novostavieb a luxusných víl a dostanete sa späť nad kalváriu.

1235