Založ si blog

Záhady na Slovensku – Karel Novák

Nikto nevie, odkiaľ sa vzal a aká bola jeho minulosť. Aj preto možno Karla Nováka považovať za najzáhadnejšiu postavu česko-slovenských dejín.

Pohraničná hliadka 26. júna 1955 pri obci Oravská Polhora stretla uprostred lesa podozrivého muža, ktorý sa pohyboval v zakázanom pásme. Pôsobil apaticky, ba až vystrašene.   Nemal pri sebe žiadne doklady. Okamžite si ho prevzala štátna bezpečnosť, ktorú mimoriadne zaujímalo, kto tento muž je a či to nie je špión.

Neznámy sa však dorozumieval len posunkami a písomne – najskôr  po nemecky a potom po slovensky. Tvrdil, že trpí čiastočnou stratou pamäti. Vedel len to, že sa volá Karel Novák, narodil sa v roku 1934 v Radhošti a je hluchonemý od narodenia. Za vojny ho oddelili od rodičov a skončil v ústave pre hluchonemých v rakúskom Grazu. Ale v Radhošti ho nikto nepoznal a ani v Grazu si na neho nepamätali. Zaujímavé však bolo, že poznal mená lekárov z ústavu.Vyšetrovatelia sa nemohli zbaviť pocitu, že ide o zahraničného agenta. Ich nedôvera rapídne stúpla, akonáhle testy ukázali, že Karel Novák je nadpriemerne inteligentný. Jeho IQ dosahovalo hodnotu 130. Preukázalo sa tiež, že má nezvyčajnú fotografickú pamäť, vynikajúce logické a matematické myslenie. Vyšetrovateľ mal podozrenie, že Novák hluchonemosť a stratu pamäti len predstiera. Preto ho poslali na psychiatrické vyšetrenie. Výsledkom bola správa, že hluchonemosť pôsobí vieruhodne a stratu pamäti nie je možné potvrdiť ani vyvrátiť. Vyšetrovatelia sa rozhodli, že mu stratu pamäti vrátia svojimi metódami. Použili mnohé metódy, pričom úroveň ich agresivity stále narastala. Muž sa nakoniec priznal, že si meno Karel Novák vymyslel. Karlov spoluväzeň (policajný informátor) uviedol, že sa choval veľmi divne. Celé hodiny iba tak sedel a pozoroval jedno miesto na stene. Potom odrazu zbledol. Nečakane vyskočil. Otvoril ústa, pričom nevydal jediný hlások, a zovrel pästi. Pripomínalo to človeka skľúčeného hrôzou či strachom. Spoluväzeň mal pocit, že Karla niekto prenasleduje a on má z neho väčší strach než z ŠtB.

Nakoniec sa mu nepodarilo nič dokázať a preto bol po pol roku prepustený, stým že bude sledovaný. Získal provizórne doklady  a prácu v Kladne ako pomocný robotník. V práci  bola potvrdená jeho hluchonemosť. Takmer ho zavalila padajúca stena, no na posledný chvíľu mu zachránili život ostatní robotníci. Ale o pár mesiacov neskôr sa mu pri autonehode vrátil sluch aj reč.

Novák končí znova na výsluchu. Vyšetrovatelia sú šokovaní. Muž  počuje a rozpráva. Naviac ovláda slovom a písmom okrem češtiny a slovenčiny aj poľštinu, angličtinu, taliančinu, nemčinu, francúzštinu, ruštinu a maďarčinu. Uviedol, že slovíčka sa naučil z novín a od ľudí.

Naďalej nevedeli zistiť kto je Karel Novák v skutočnosti , ani odkiaľ prišiel. Niektoré stopy viedli do Poľska a Ruska, podľa nich mal byť synom istého šľachtica. Iné zas viedli do západného Nemecka a Rakúska. Existovala aj teória predpokladajúca jeho židovský pôvod. Nič z toho sa nepodarilo potvrdiť. Napokon ho opäť prepustili

Ďalšou prestupnou stanicou, o ktorej sa vie, bola armáda. Prihlásil sa dobrovoľne.Pri výcviku sa zistilo, že z pištole strieľa ako profesionál, dokáže riadiť tank, ovláda bojové umenie, boxuje a s pilotmi sa celkom plynule baví o nových typoch lietadiel, či dokonca o pilotovaní. Za veľmi krátky čas sa dokáže naučiť čokoľvek. Prejavoval záujem o armádne budovy a fungovanie vojska. Viac Štátnej bezpečnosti nebolo treba a trest na 12 rokov väzenia za špionáž bol na svete. Faktom ale zostáva, že nemali jediný hmatateľný dôkaz o tom, že by mohol byť tajný agent. V roku 1969 sa potvrdilo, že bol väznený nezákonne, preto ho prepustili.

Celým jeho životom sa ťahá spoločný menovateľ, ktorým je strach z kohosi neznámeho, kto ho má prenasledovať. V 70. rokoch začal mať čoraz častejšie nočné more, ktorých hlavným predstaviteľom bol muž bez tváre v dlhom čiernom koženom kabáte. Ten mal krívať na ľavú nohu.

Dňa 17. novembra 1981 prišiel k svojej priateľke. Bol veľmi nervózny a vyzeralo to tak, ako keby sa niekam ponáhľal. V chvate vypil kávu a odišiel do kúpeľne. Keď sa z nej vypotácal, spadol na zem a bol mŕtvy. Jeho smrťou sa však tajomno okolo neho neskončilo. Patologička nedokázala určiť pri súdnej pitve príčinu smrti. Domovná prehliadka u Karla Nováka tiež nepriniesla moc odpovedí, skôr ďalšie otázky. Byt už pred nimi niekto prezeral.

Karlova priateľka o ňom uviedla, že bol naozaj geniálny.  Vedel vraj predpovedať udalosti a údajne si dokázal samovoľne meniť farbu očí.  Boli neurčitej farby, raz hnedé, inokedy šedé, zelené, modré. Oči ktoré hypnotizovali a desili.

 

 

 

Zdroje:

https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/64080/tajemne-ukazy-prisel-odnikud-nemel-minulost-nejzahadnejsi-muz-nasi-historie.html

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zajimavosti/zahadni-lide-hauser-a-novak-prisli-z-budoucnosti-nebo-z-jine-planety.html

https://otomar-knihy.webnode.cz/news/muz-bez-pameti-zjeveni-jako-se-severskeho-thrilleru/

https://sip.denik.cz/pribehy-a-udalosti/mohlo-by-vas-zajimat-pribeh-tajemneho-agenta-karla-novaka-20130310.html

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.