Založ si blog

Záhady na Slovensku – Monomachova koruna

 

Tzv. Monomachova koruna je označenie pre zlaté emailové platničky náhodne objavené v roku 1860 pri oraní poľa Bučáň v chotári Ivanky pri Nitre. Nálezca ich odovzdal  majiteľovi pozemku zemanovi Jánovi Huszárovi. Ten ich na štyri razy predal Maďarskému národnému múzeu za smiešnu sumu. Netušil, že má v rukách jeden z najvzácnejších výrobkov umeleckého remesla, aký sa kedy našieli na území Slovenska.

Datovanie umožňujú emailové zobrazenia s gréckymi nápismi. Pravdepodobne pochádzajú z rokov 1042 – 1055 a boli vyhotovené v Konštantinopole Datovanie umožňujú emailové zobrazenia s gréckymi nápismi. Pravdepodobne pochádzajú z rokov 1042 – 1055 a boli vyhotovené  v Konštantinopole.  . Prezentujú byzantského cisára Konštantína IX. Monomacha (1042 – 1055), jeho manželku, cisárovnú Zoe (†1050) a jej sestru a spoluvládkyňu Teodoru (†1056), posledné vládkyne macedónskej dynastie.

Tieto platničky väčšina bádateľov považuje za súčasť koruny. K domnienke k takémuto použitiu platničiek vedú bádateľov najmä analogické tvary polkruhovito ukončených platničiek vo viedenskej ríšskej korune a v uhorskej korune i schematické spodobenia niektorých byzantských korún. Zobrazený rad postáv však nezodpovedá ako celok žiadnej zo zachovaných korún ( čiastočne uhorskej korune). Sú aj také názory. Mohol to byť aj náramník, ktorý sa opásal okolo ramena. Tento zvyk o storočie predtým opísal byzantský cisár Purpurorodenec. Iní tvrdia, že patria k odevu, alebo ku kultovému či svetskému objektu. Odôvodňujú to tým, že  obvod koruny s nájdených platničiek by bol len 22 cm. Platničiek bolo osem. Jedna z nich sa dostala do Londýna, kde potvrdili jej pravosť. Zvyšné zostali v Budapešti.

Táto koruna však možno nebola kompletná, s ďalšími časťami by bola väčšia.  V poli by sa mohli nachádzať aj ďalšie vzácne kúsky. Archeologický výskum v roku 1934 to však zatiaľ nepotvrdil. Ak pripustíme tú možnosť, že to predsa len bola koruna, otázne je komu patrila? Podľa maďarských bádateľov mohlo ísť o súčasť koruny patriacej byzantskému cisárovi Konštantínovi Monomachovi, vládnucemu v polovici 11. storočia. Mohol to byť aj dar byzantského cisára Monomacha uhorskému kráľovi Ondrejovi I. Alebo aj veno niektorej z byzantských alebo kyjevských princezien, ktoré sa v dvanástom storočí vydávali za uhorských panovníkov. Alebo išlo o korisť z križiackej výpravy. Je to síce náhoda, že sa nález dostal do Ivanky, ale nie je náhodou, že sa objavil v blízkosti Nitry. Vtedy bola totiž slávnym mestom s veľkomoravskými tradíciami. Aj po zániku Veľkej Moravy ostala Nitra sídlom významných osobností vznikajúceho uhorského kráľovstva. Najodvážnejšie je teda tvrdenie že to bola koruna nitrianskeho miestodržiteľa, kniežaťa.

Asi zostane ešte dlho záhadou kto bol majiteľom tohto vzácneho nálezu.

Zdroje:

 

http://www.encyklopedia.sk/?pojem=Monomachova_koruna&veda=2119

https://cestovanie.sme.sk/c/706017/monomachovu-korunku-nasiel-orac-v-poli.html#ixzz5COdISpNV

http://www.psychologia.sk/portal/?pojem=Monomachova_koruna&veda=2119

https://sk.wikipedia.org/wiki/Monomachova_koruna

https://sclabonia.sk/2017/12/o-strate-a-obnove-slovenskej-kralovskej-koruny/

https://www.hrnko.sk/2009/11/12/317/comment-page-4/

.

:

 

 

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.