Založ si blog

Záhady na Slovensku – tajná chodba

 

O existencii siete podzemných chodieb pod Dunajom sa dodnes stále špekuluje. Existujú isté indície, že chodby skutočne existovali a aj keď poškodené či zavalené existujú pravdepodobne dodnes. Chodby sa tiahli z Bratislavského Hradu na územie dnešného Hainburgu v Rakúsku a podľa niektorých bádateľov viedla jedna vetva údajne až do Viedne. Z nedávnej histórie sa vie, že v 80 rokoch dvadsiateho storočia našli pri rekonštrukcii tunela, v ktorom dnes popod hrad premávajú električky, chodbu vedúcu smerom k Dunaju. Táto chodba zároveň klesala pod hladinu vody v Dunaji. Tesne pred vstupom do podzemia popod Dunaj však našli zával.

Erich Kruger v legende, ktorú zapísal do svojej zbierky uvádza: „V lete roku 1565 navštívil Bratislavu Evan de Paess s manželkou Monou. Išlo o francúzskych šľachticov, ktorý tu boli z neznámych príčin. Evan bol záhadný muž, ktorého prezývali démon.  Mona trpela pod jeho krutosťou a bola na pokraji zrútenia. 17.8.1565 Evan pozval Monu na prechádzku popod Bratislavský hrad. Získal povolenie na vstup do podzemia a tam prišlo ku tragédii. Evan Monu uškrtil a stiahol ju chodbou dole pod Dunaj, kde už bol pripravený kamenný sarkofág. Monu uložil do sarkofágu a odišiel späť do Francúzska. Keď sa vrátil späť sám kancelár na kráľovskom dvore ihneď poslal do Bratislavy Emisárov, aby Monu vyhľadali a priviezli na kráľovský dvor. Keď Emisári prišli do Bratislavy, správca im vydal povolenie, aby prehľadali podzemné chodby vedúce popod Dunaj. Emisári  sa z podzemia nevrátili. Správca hradu poslal stráže, aby ich vyhľadali. Emisárov našli mŕtvych v chodbe, kde bol aj prázdny sarkofág.                                                                                   Vo Francúzsku sa nachádza listina, ktorou  kráľovský kancelár naozaj emisárom príkaz, aby Monu v Bratislave hľadali a priviezli späť. Záznam rovnako uvádza, že emisári sa nevrátili. Ešte jedna zmienka sa viaže k Evanovi, ktorý zomrel v roku 1566 a hádajte ako ? Dodnes nikto neobjasnil, čo sa stalo a ako sa to vôbec stalo. Evanovo telo našli bezvládne na dnešnej Petržalskej strane Dunaja. Bol utopený.“ Toľko hovoria romantici.

Historici sa nám tiež snažia objasniť povesti. Chodba z hradu síce viedla k Dunaju, však nie ďalej. Pri Vydrici nebol únikový tunel, ale Kempelenov vodovod, ktorý konskou silou z rieky pumpoval do kráľovskej rezidencie pitnú vodu. Wolfgang von Kempelen ho postavil v 18. storočí a bol v rúrach v klenutej chodbe z kvalitných tehál.  Vytláčala sa voda z dunajského brehu do pivnice pod nádvorím hradného paláca, čiže až do výšky 80 metrov. Táto tehlová chodba ostala čiastočne zachovaná a na začiatku 20. storočia spôsobila, že vznikla povesť o podzemnej chodbe. Neslúžila však nikomu na tajné prechádzky, nanajvýš na kontroly potrubia.

Odborníci hovoria nasledovné.  V 15. storočí by bolo nesmierne ťažké vybudovať chodbu a spájať Bratislavu s Hainburgom.  Upozorňujú  na nemožnosť raziť tunel vo vyššej hĺbke pre nestabilné podložie pod Dunajom.

Legendy sú však rozprávky založené na čiastočnej pravde. To, aký veľký podiel pravdy v je nich, je bez overených faktov, už len na nás samotných.

 

 

Zdroje:

 

https://zn.sk/tajna-chodba-tunel-pod-dunajom/

https://www.bratislavskenoviny.sk/historia/12438-tajna-chodba-bola-vlastne-vodovodom

http://paranormal-project.eu/index.php/2017/02/20/zaujimave-historicke-fakty-2-temna-vdova/

http://www.pluska.sk/plus7dni/vsimli-sme-si/pod-mestom.html

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.